Ahogy arról már mindenki tud, a rezsi árak jelentősen megdrágulhatnak, amennyiben a háztartásunk túllépi az általánosan meghatározott átlagos fogyasztás mértékét.

Kép: Unsplash

Mindez természetesen jelentős hatással van az ingatlanpiacra is, hiszen a régebbi, elavultabb, ezáltal kevésbé energiahatékony lakóházak jóval kevesebbet érnek majd, mint a modernebb, energiahatékonyabb lakóépületek.

Ennek hatására sok olyan hirdetés látott napvilágot az elmúlt hetekben, ahol a háztulajdonosok kétségbeesetten próbálják értékesíteni a házukat, mert úgy látják, hogy nem tudják majd kifizetni az általuk használt gáz- és villany díját.

Különösen negatívan érinti ez a változás azokat a többgenerációs házakat, ahol a család több szinten — vagy akár ugyanazon a telken, de más házban — él együtt, hiszen az átlagos fogyasztás ebben az esetben is csak egyetlen ingatlanra lesz számolva, függetlenül attól, hogy valójában hány építmény vagy család él az adott telken, lakóépületben. Egy gáz- és villanyóra, egy ingatlan.

Kép: Unsplash

A háztartások — tehát a lakossági piac — két módon tud reagálni: 

  1. Megszabadul azoktól az ingatlanoktól, amelyek energiafogyasztása túllépi az általuk megfizethető mennyiséget.
  2. Visszafogja a fogyasztását, ezáltal az átlagos érték alá próbál kerülni, hogy ne kelljen piaci árat fizetnie az áramért és a gázért.

Villanyáram esetében az eddigi rezsicsökkentett árnak közel kétszeresét, a gáz esetében már közel nyolcszorosát kell majd fizetnie annak a háztartásnak, aki túllépi az átlagot.

A helyzet tehát nem túl rózsás és igen bizonytalan, ugyanis sok kérdés vár még megválaszolásra — egy azonban biztos: az jár jól, aki keveset fogyaszt, vagy energiahatékony építményben él.

De vajon mivel lehet spórolni?

A saját fogyasztás természetesen redukálható azzal, hogy mi magunk tudatosan odafigyelünk a különböző eszközök használatára — lekapcsoljuk magunk után a lámpát, kikapcsoljuk a tévét, nem működtetjük feleslegesen a légkondicionálót.

Sajnos ennél jóval extrémebb megoldásokra lehet szüksége azoknak, akik jelentősen az átlagos fogyasztás felett vannak — ebben az esetben akár egyes helyiségek fűtésének lekapcsolására is szükség lehet.

Mivel a gáz jelenlegi piaci ára jóval magasabb, mint az áramé, az is megoldást jelenthet, ha a gázzal működő gépeket és fűtőtesteket elektromosakra cseréljük — a radiátorokat például elektromos fűtőpanelekre, a gázkazánokat villanykazánokra.

A megoldás a napelemekben rejlik?

Sokan a napelemekben látják a megoldást, hiszen mivel az áram piaci ára is közel kétszer akkora az átlagos fogyasztás felett, a napelemek megtérülési ideje jelentősen lecsökkent. Ám fontos latba venni, hogy mivel megnövekedett rájuk a kereslet, ezért mindez valószínűleg az árak emelkedését fogja magával hozni, ezért könnyen előfordulhat, hogy a megtérülés egyáltalán nem rövidül — sőt, egyenesen megnövekszik.

Fókusz az energiahatékonyságon

Ami pedig a többi eszközünket illeti, érdemes lehet energiatakarékosabb háztartási- vagy kültéri gépeket vásárolni, legyen az akár a hűtő, az öntözőrendszer vagy a szivattyú. Bár mindez természetesen nagyobb befektetést jelent, ám ha az áram piaci ára tartósan drága marad, akkor előbb-utóbb megtérül a befektetés.

Amennyiben viszont nem szeretnénk — vagy nincs lehetőségünk — nagyobb összegeket fektetni az otthon található gépek „selejtezésére”, érdemes lehet átállítani a működésüket.

Példaként nézzük meg az előbb említett három háztartási- és kültéri gépet.

A hűtő teljesítménye egyetlen mozdulattal letekerhető minimumra, hiszen az állítógombját a hűtő belsejében, az ajtó mellett találjuk — ez a művelet pedig a legtöbb élelmiszer állagát és tartósságát egyáltalán nem fogja befolyásolni. 

Ami az öntöző- és csepegtető rendszereket illeti, a többségük ma már teljesen automatán működik, ezért érdemes lehet egyeztetni az azokat beépítő szakemberekkel, hogy úgy állítsák be őket, hogy azok a lehető legtakarékosabban működjenek, de a növényeknek még így is megfelelő vizet juttassanak. 

A szivattyú esetében a búvárszivattyú, azon belül is az úszókapcsolós változat lehet az, ami a legtöbbet képes spórolni, hiszen mivel ennél a típusnál a gép hűtéséért az általa megmozgatott víz a felelős, amint egy bizonyos szint alá kerül a folyadék, a gép automatikusan leáll — így ennek a szintnek az átállításával megváltoztathatjuk, hogy mennyi ideig működhet a rendszer.

Jól lehet, hogy mindezekhez szerszám, szaktudás vagy szakember szükségeltetik, ám ezeknek a költsége még mindig eltörpül ahhoz képest, amennyivel többet kellene fizetnünk egy nem optimálisan működő gép mindennapos használatáért.

Amennyiben pedig építkezés előtt állunk, fordítsunk nagy figyelmet a hőszigetelésre és a gépesítésre, hiszen míg néhány hónappal ezelőtt csak mérsékelten számított fontos szempontnak a háztartási- és kültéri gépek energiahatékonysága vagy a lakóingatlan hőmegtartása, mára sok esetben ezek váltak a legfontosabb tényezővé.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?