Még Svédországban is többségben vannak azok, akik szerint alternatív fizetési rendszerként meg kellene tartani a készpénzt.

(Forrás: Amazon)

Nem csak napsütéses, jövőillatú olvasata van a rohamléptekkel a digitális fizetésekre áttérő svédországi trendeknek. A Finextrán megjelent blogbejegyzés egy idei májusi, a készpénzkezelők európai szervezetének éves gyűlésén elhangzott statisztikát idéz fel. Eszerint 2010-ben 40 százalékot kitevő készpénzforgalom 2016-ra 15 százalékosra esett vissza.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a svédek 29 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szüksége van a készpénzre a mindennapi élethez. 68 százalék pedig szeretné, ha fizetési alternatívaként megmaradna a készpénz. A kérdéskört vizsgáló parlamenti bizottság javasolta, hogy a nagy bankokat kötelezzék a készpénzforgalom fennartására, illetve, hogy a Riksbank szerepét meg kell vizsgálni ebben a folyamatban.

A készpénzre igényt tartók között sokan vidékiek, nyugdíjasok vagy más ok miatt vannak kiszolgáltatott helyzetben. Ők nem érik be azzal, hogy a kereskedelmi bankok közlik velük, hogy haladni kell a korral.

Cecilia Skingsley, a Riksbank vezetőhelyettese szerint most kell kitalálni a készpénzes infrastruktúra életben tartásának kereteit. Ha egyszer túl alacsonyra csökken a készpénzforgalom, akkor utólag nehéz lesz visszaépíteni ezt az infrastruktúrát már.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?