A másodlagos azonosítók rögzítése még ne harapózott el a felhasználók között, akik azonban megadták az adatokat, kényelmesebben küldhetnek pénzt.


Közleményt kaptunk az Erste Banktól, amely a digitalizáció egy érdekes lépésére hívják fel a figyelmet. A bank ügyfelei már úgy is indíthatnak és fogadhatnak fizetési kérelmet, hogy a másik fél számlavezető pénzintézete nem az Erste.

A cég ügyfelei eddig közel hétezer másodlagos azonosítót (email címet, telefonszámot) rögzítettek a bank rendszerében, ami nem egy hízelgően magas érték. A többség a mobilszámát rögzítette a rendszerben.

A bankon belüli ügyfelek március másodika óta utalhatnak úgy egymásnak, hogy a másik szám számlaszámát nem tudják. Ilyenkor a másodlagos azonosító megadásával lehet eljuttatni a pénzt a címzetthez. A bankközi utalási rendszer pedig most vált elérhetővé.

A fenti lehetőségek mindegyikéhez az azonnali utalási rendszer márciusi elindulása teremtette meg a lehetőséget. A rendszer életbe léptetését eleve azért sürgette az MNB, hogy a bankkártyás fizetés mellé, amely 2-5 százalékos jutalással terheli a nem készpénzes forgalmat, legyen alternatíva. A fizetési kérelem a netbankba érkezik meg és a bank ügyfelének két hónapja van a kért összeg elutalására. Amennyiben elfogadja a kérelmet, úgy az azonnali utalási rendszert használva öt másodpercen belül jóváíródik az összeg a kereskedő számláján.

Ez a rendszer más segítséget jelent, ha egy asztaltársaság az étteremben osztja fel egymás között a költségeket. Ahhoz azonban, hogy az azonnali utalás a kereskedelemben is éreztesse a hatását szükség van arra is, hogy megjelenjen a QR-kódos utalások szabványa is. Ez meggyorsítaná annyival az azonnali fizetéseket, hogy akár egy nagyobb értékű vásárlásnál is beleférjen a plusz pár másodpercnyi várakozás.

„A március óta így kezdeményezett tranzakciók közel 60 százalékánál a mobilszámot, míg több mint 40 százaléknál az e-mail címet adták meg az Erste ügyfelei a számlaszám helyett” – írja azt Erste közleménye. Egy lekattintható QR-kód tovább növelné ennek az arányát.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?