Elon Musk bemutatta, hogyan törvénysértő beszélni egy cég jövőbeli terveiről. A tőzsdefelügyelet már írja is a sárgacsekket.

Elon Musk bemutatta, hogyan törvénysértő beszélni egy cég jövőbeli terveiről. A tőzsdefelügyelet már írja is a sárgacsekket.

(Fotó: raneko / Flickr CC-BY)
(fotó: raneko / Flickr CC-BY)

Izgalmas ötletet dobott fel Elon Musk, a Tesla vezetője, aki legalább annyira kiszámíthatatlan felhasználója a mikroblog szolgáltatásnak, mint maga Donald Trump. Azt mondta, hogy mi lenne, ha részvényenkénti 420 dolláros árfolyamon – igen, a 420 egy füves utalás  – visszavásárolná a Tesla részvényeket, lényegében Zrt-vé alakítva a céget.

A piac természetesen jelzett erre az ötletre. A 340 dollár körüli áron adott-vett részvény ára gyorsan felugrott 380 dollárra. Ha Musk tényleg vásárolgatni kezd, akkor még így is jól járnának azok, akik a vezető szavait komolyan véve gyorsan beszereztek némi Teslát. Persze az egész optimista forgatókönyvhöz nem ártana, ha Musk zsebében lenne pár milliárd dollár az akcióra.

(Fotó: A(CC) Brian Solis, www.briansolis.com and bub.blicio.us)

Musk agymenésének azonban van hátulütője is. Egy tőzsdei cég vezetője nem dobálhat ki ilyen jellegű ötleteket csak úgy az internetre. Az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC máris jelentkezett egy vizsgálattal a cégnél. Azt akarják tudni, hogy valóban ez-e Musk szándéka, ha igen, akkor miért így jelezte a kivásárlási szándékot a törvények által megkövetelt csatornák használata helyett. Esetleg csak az árfolyam befolyásolása volt-e a célja, mert akkor emiatt büntethető.

A céget új befektetők bevonásából és a tőzsdéről finanszírozó Musk a Twitteren kifejtette, hogy a tőzsde ingadozásaitól az Zrt-vé válás védné meg legjobban a céget. Musk azt is jelezte egy kiszivárgott belsős levélben, hogy talált pénzt a cég működtetésére. Egy szaúdi tőkealap akar 2 milliárd dollárnyi részesefést venni a cégben. Az ügyről már tud az igazgatótanács is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?