A célcsoport valószínűleg még a Szigeten bulizik, de soha nincs elég korán végiggondolni, hogyan lehet megélni egy ösztöndíjból.

Ajánlatokat állított össze és küldöt ki a Sziget hetében a kezdődő egyetemi évekről az OTP. Az egyetemi életükhöz közelítőknek szán pár tippet saját ötlettel kiegészítve közöljük.

(Fotó: Francisco Osorio CC-BY)

Egy. A bank szakértői szerint a legfontosabb a költések követése, illetve az, hogy az ügyfelek búcsút mondjanak a kockás füzetnek. Ennyire nem lennénk szigorúak. A kockás füzet sokkal jobb annál, mint hogy találomra használjuk a kártyánkat és költjük a pénzünket. Különösen azért, mert a magyar Wyze kiadáskövető szolgáltatás appja még mindig nem elérhető nyilvánosan, így a digitális megoldásra vágyók a két éve nem frissített Pénziránytű és a Koin között választhatnak. Vagy a fizetős You Need a Budgettel tehetnek egy próbát.

(Forrás: Wyze)

A lényeg ugyanaz marad: érdemes tudni, hogy mennyi pénz van a számlánkon, és min lehet spórolni. Különösen azért, mert a jelenlegi albérletárak mellett nem egyszerű kigazdálkodni akár egy hó végi sörözést sem.

Kettő. A bankszámla kötelező – írja az OTP közleménye, és csak egyetérteni tudunk vele. Számlára jön az ösztöndíj, onnan fizeti az ember a rezsit, a diákmunka bérét sem borítékban fizetik ideális esetben, és vannak egyéb felhasználási módok is. A legtöbb belépő bankkártya alkalmas az online vásárlásra – remek spórolási trükk bevállalni egy Tesco vagy Auchan házhozszállítás árát azért cserébe, hogy személyesen felkeresve az áruházat ne vegyünk még 4-5 ezer forint értékben vackokat – ezért a cél a minél olcsóbb számla kiválasztása. Minden bank kínál egyetemista ajánlatokat, ezek közül érdemes válogatni. Számos pénzintézetnél, köztük az OTP-nél is, ráadásul a bankfiók meglátogatása nélkül lehet online számlát nyitni.

Három. Le a készpénzzel: sokkal követhetőbb a káryás vagy a mobilos fizetés. Ez egyrészt könnyebbé teszi a költések követését, másrészt számos szolgáltatást – mozijegyvásárlás, ételrendelés – egyszerűbb appból végezni. Érdemes hozzátenni, hogy ugyanez igaz a közüzemi számlákra is. Sárga rezsicsekkel sorba állni a postán nagyon huszadik századi megoldás.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?