Legalább kétmilliárd dollárt loptak össze a kommunista ország hackerei. Az áldozatok kriptotőzsdék és bankok voltak.

Fotó: KCNA

Fintech forrásokból van pénz az észak-koreai fegyverprogramra. A bezárkózó kommunista állam nem úgy jutott pénzhez, hogy titokban befektetett volna egy startupba vagy indított volna egy neobankot, aminek képviseletében Kim Dzsongun startupversenyeken gyűjtött volna kockázati tőkét. Bármennyire jó érzés is elképzelni ez utóbbit.

Egy, a Reuters által megtekintett bizalmas ENSZ jelentés szerint nagyjából kétmilliárd dollárt loptak össze észak-koreai hackerek. Az ENSZ szakértői szerint körmönfont támadásokkal fosztottak ki pénzintézeteket és kriptotőzsdéket, majd pedig a neten mosták tisztára a pénzt a koreai hackerek.

Egy korábbi jelentés már kapcsolatba hozta az észak-koreai Lazarus Group nevű állami hackercsoportot egy 81 millió dolláros rablással. Akkor a Bangladesh Banktól loptak a támadók, de a csoport kezét látják a Banco De Chile 10 millió dolláros megkönnyítésével és a Cosmos Bank feltöréséért is, aminek a véégn 13,5 millió dollárt vettek ki jogosulatlanul a bank ATM-jeiből. A Lazarus Groupot tartják felelősnek a 2017-es WannaCry 2.0 zsarolóvírus elterjedéséért is.

A szakértők elismeréssel nyilatkoztak a koreai hackerek által használt megoldásokról. Az információk egy időben észlelt bank elleni támadásból származnak, amelyet az előtt állítottak meg, hogy nagyobb összeget ki tudtak volna csempészni a támadók. A behatolás, a megfertőzött gépek irányítása mind feltérképezhető volt, ez alapján mondják a szakemberek, hogy a koreaiak remek munkát végeztek. Az afrikai székelyű, néven nem nevezett pénzintézetet pedig nagyrészt a szerencse védte meg.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?