A bank lépése miatt azoknak is el kell gondolkodniuk, akik abban bíztak, hogy a brit banki licenc hordozhatósága megmarad. Érdekes idők jönnek.

A bank lépése miatt azoknak is el kell gondolkodniuk, akik abban bíztak, hogy a brit banki licenc hordozhatósága megmarad. Érdekes idők jönnek.

Ott és akkor jó ötletnek tűnt (Fotó: Christopher Michel / CC-BY)

Frankfurtba telepíti az euróban kibocsátott termékek klíring üzletágának londoni részét a Deutsche Bank – írja a Financial Times. A pénzintézet az egyelőre beláthatatlan kimenetelű, ám egyre közeledő brexitre válaszul döntött a lépés mellett. A költözés azt is jelenti, hogy a Deutsche nem bízik teljesen abban, hogy a FCA szabályozó hatóság által kiadott licencek valóban hordozhatók maradnak Nagy-Britannia kiválása után is.

Számokat nem mondott a pénzintézet, de az öt legnagyobb között van a területen. Hat hónappal ezelőtt pedig az euróban kibocsátott kamatláb derivatívák klíringjét teljesen Londonban végezték. A maguk csendes módján ezek a pénzügyi termékek csatatérnek számítanak. Olaf Scholz, német pénzügyminiszter már korábban is nyilatkozott arról, hogy a pénzügyi stabilitás miatt az EU-ból kiváló Nagy-Britanniából ki kell menekíteni az üzletágat. Az önzetlen pénzügyminiszter Franfurtot javasolta célpontnak.

Az üzletág csak pár száz állást jelent. Szimbolikus győzelem azonban a Londonnal szemben eddig vesztésre álló német város számára.

Minden menetrend szerint tart a szakadék felé

A Deutsche Bank viszonylag visszafogottan reagált a brit sajtóhoz képest. Az elmúlt hetek népszerű témája az a lapokban, hogy az összeomló élelmiszerpiac jelentette kihívásokat hogyan lehet túlélni. Emellett cikkek jelennek meg a brexitálló kamra feltöltéséről. A pánikhangulat miatt dühös megmondóemberek pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy a következmények két éve láthatók előre, ráadásul azzal nem foglalkozik senki, hogy a társadalom legszegényebb rétege fogja a legjobban megszenvedni a kiválást. Ezekhez mérve néhány bankár elköltöztetése tényleg apró gond.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?