A digitális nomádok kifizetése és adózása eddig jellemzően a szürkezónában mozgott, de már nem sokáig. Még a kriptopénzeket is regisztrálni kell majd.

A digitális nomádok kifizetése és adózása eddig jellemzően a szürkezónában mozgott, mert a gyakori helyváltoztatás miatt egy rutinos “nomád” mindig el tudta és tudja kerülni, hogy „adózási illetősége” alakuljon ki. De már nem sokáig.

digitális nomád

Egy olyan életformában, ahol utazol körbe az egész világon, a munkádat magaddal viszed, és nem egy irodában dolgozol, valóban nehéz eldönteni, hogy ki és hová adózik. Idén már nagy eséllyel figyelik a virtuális fizetőeszközöket, a pre-paid kártyákat a terrorveszély és a pénzmosás elleni harc jegyében.

A gyakori utazgatás tényleg adómentes életre ad lehetőséget, és mindezt teljesen legálisan. A törvényes megoldások ellenére az utazgató távmunkások pénzügyei mégis a szürkezónához tartoznak, egyszerűen azért, mert a jelenlegi törvényi és technológiai feltételek mellett lehetetlen ellenőrizni a bevételeiket, kiadásaikat, és persze azt is, hogy egyáltalán kialakult-e valahol közteherviselési kötelezettségük.

Hogyan kapják meg a digitális nomádok a pénzüket?

Leggyakrabban egyszerű átutalással, vagy olyan pénzküldő rendszerek, mint a PayPal, vagy a hasonló pénzküldési rendszerek (Paysite-cash, Skrill,Be2bill, Google Checkout, HiPay, Cards off, WeXpay, stb) segítségével. Vannak olyan szabadúszó (freelancer) oldalak, amelyekhez saját kifizetési modulokat fejlesztettek, mintha mini PayPalként működnének. Ezeken kívül a különféle virtuális pénzek,mint a Bitcoin is népszerűek. Nagyon érdekes megoldás a különféle pre-paid (előre feltölthető) kártyák használata is. Ezek a kártyák jelenleg a legbiztonságosabb megoldást jelentik, ha egy digitális nomád vagy utazó nem szeretne az egész vagyonával utazni. Ilyenkor erre a kártyára tud kisebb összegeket tölteni, és ha a kártyát elrabolják vagy elveszti, akkor legfeljebb a kártyán lévő összeget veszíti el és nem az összes pénzét.

Az automatikus adóügyi információcsere (AEoI) tehát az OECD, valamint az EU fokozódó nyomása miatt azonban ezek a kifizetések egyre egyszerűbben nyomon követhetők. 2017 január elsejétől kezdődően szinte a világ összes pénzintézete elküldi ügyfelei pénzügyi adatait a megadott lakhely szerinti nemzeti adóhatóságnak.

Pénzmosás ellen kriptopénz regisztráció

A jelentési körből egyelőre kimarad a Paypal és más jelentős pénzküldő szolgáltatások is, azonban a pénz bankszámlára utalásakor, vagy egyéb módon történő felvételekor a pénzintézet jelenteni fog az illetékes adóhatóságnak.

Különösen érdekes a helyzet az EU Direktíva tervezete miatt, amelyet július elején nyújtottak be, és amely a virtuális fizetőeszközök szabályzásával foglalkozik. Az irányelv célja a terroristák és adócsalók pénzügyi manővereinek megszüntetése. Bár eddig egyetlen olyan esetre sem derült fény, amikor terroristák virtuális fizetőeszközökkel operáltak volna, a tervezet mindenképpen teljesen átláthatóvá tenné például a Bitcoin tulajdonosok és felhasználók körét. Ez azt jelenti, hogy a Bitcoint bányászó vagy forgalmazó cégeknek a nemzetközi (KYC- Know Your Client) ügyfélazonosítási szabványokat kell bevezetniük.

Egy másik kapcsolódó EU irányelv tervezet a pre-paid kártyák kereskedelmét és használatát módosítaná jelentősen, az EU javaslat értelmében ilyen kártyáknál 150 euró összeghatár felett kellene azonosítani a tulajdonost.

Hogyan védekezhetnek az új szabályok ellen a digitális nomádok?

Legfőképpen azzal, hogy nagyon odafigyelnek tartózkodási helyük adótörvényeire, és arra, hogy egy-egy jogterületen mennyi időt töltenek. A pénzügyi anonimitás és magánélet helyett pedig új korszak indul, amelyben sokkal jobban oda kell figyelni nem csak az adózási kötelezettségekre, de arra is, hogy miért és melyik ország adóhivatala vagy adóhivatalai kapnak teljes hozzáférést pénzügyeikhez.

Zákonyi Bence – Tucanoprod.com


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?