Vagy komolyan gondolták, vagy ők a globális felmelegedés első skandináv áldozatai, és mindenki napszúrást kapott. Figyelem, kemény tartalom!

Fotó: Norges Bank
Fotó: Norges Bank

A jegybankokról kialakult kép nagyjából egységes. Komoly intézmények nagy feladatokkal. A norvégok úgy döntöttek azonban, hogy fontos dolgokat lehet viccesen is csinálni, ezért egy dallal harangozták be az új 200 koronás bankjegy megjelenését.

Essünk túl rajta!

Nem lehet erre felkészíteni az embert. Olyan, mint a leukoplaszt letépése. Akár gyorsan, akár lassan csináljuk, sehogyan sem jó.

A számot a KLM nevű norvég paródiacsapat írta, akik a nyolcvanas években már egyszer megrengették a világot a Torsken kommer (Jönnek a tonhalak)  című számukkal. A mostani dal ennek a második része, amelyben most a jegybank elnöke, Øystein Olsen is felbukkan.

Norvégia egyébként a világ második legnagyobb tengeri élelmiszer exportőre. Az új kétszáz koronást pedig valóban ez a nem túl szép, ellenben az ország lakossága körében elég népszerű állat díszíti. Azt szerencsére a jegybank is belátta, hogy nagyon fogyasztóspecifikusra sikerült a klip. A Quartz dalszöveget firtató kérdésére azt válaszolták, hogy annyira a norvég popkultúrára épít a szám, hogy lehetetlen azt a nemzetközi közönség számára lefordítani.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?