Kormányzati hátszéllel persze egyszerű digitális fizetést, digitális valutát és fizetési rendszert fejleszteni. Ettől függetlenül még érdekes, ami Kínában történik.


Vannak a világban jelenségek, amelyekre nehéz magyarázatot találni. Ilyenek az amerikai légierő ufós videói, vagy a frissen átnevezett Ant Group-féle blockchain üzletág reklámdalára.

Igen, a fenti videóban hangyának öltöztetett kínai nyugdíjas urak és hölgyek éneklik el, hogy a blockchain a szerzői jogok védelmétől a szerződések digitalizálásáig mindenre alkalmas. Aki lemarad, kimarad. Persze a dal annyira nem is furcsa, ha felidézzük, hogyan nézett ki annak idején egy jó Jack Ma-féle Jackson előadás.

Csak reménykedni merünk abban, hogy valamelyik hazai fintech startup vagy bevállalósabb bank előáll egy céges himnusszal, reklámdallal, amit például a toronyi asszonykórus ad elő.

Ha az átnevezés körüli marketingzajt – most épp AntChainnek hívják a terméket – félrerakjuk, akkor a terv nagyszabású. Az Ant Group 2015 óta kísérletezik blockchain megoldásokkal. Pár éve pedig a kínai állam is bejelentette, hogy digitális jüant készül kibocsátani az ország jegybankja. Az Ant Group azzal erősít még rá erre, hogy a világ legnagyobb – 200 milliárd dollárra értékelt – unikornisaként tőzsdei bevezetést készít elő. Az Egyesült Államokat kihagyja a célpontok közül, Sanghajban és Hongkongban jegyzik majd a cég papírjait.

Az amerikai Techwire szerint az Ant Group lesz az egyik cég, amely részt vesz a digitális jüan kibocsátásában. Ezzel pedig az is együtt jár, hogy az Ant fizetési megoldásai kezelni fogják a következő kínai pénzt. A cég szerint az AntChain egymilliárd felhasználói fiókot képes kezelni és napi egymilliárd tranzakcióval bír el a jelenlegi állapotában. A sajtóközlemény szerint napi százmillió különböző termék és jószág kerül fel az AntChainre.

Az Ant egyértelműen a kínai digitális fizetési igények kiszolgálására készül. A kormány igényeire fejlesztett, a piaci szereplőknek is megfelelő megoldások biztos bevételt jelentenek. Ráadásul ezen a piacon nem sokan tudnának versenyezni az Ant Grouppal. A kormányzati szereplők mellett az Alibaba Cloudot használó kisebb-nagyobb cégeket is célba veszik. Figyelő szemünket – természetesen – rajta tartjuk a kínai fejleményeken.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?