Zsarolóvírus ejtette túszul a Garmin rendszereit. A navigációt és ehhez kapcsolódó megoldásokat forgalmazó cég ügyfelei két napja nem érik el a szolgáltatásokat, amelyekért fizetnek.

Ha a GPS nem beszél a felhővel, nincs gond (Fotó: Larry & Teddy Page CC-BY)

A sajtóhoz kiszivárgott információk szerint tízmillió dollárt kellene kifizetnie a Garminnak, hogy visszakapja az irányítást a rendszere felett. A csütörtökön elkezdődött kibertámadás óta a cég fitnesz appjai nem tudnak új edzéseket eltárolni, a Garmin navigációt használó pilóták nem tudnak új utakat menteni a készülékről a gép navigációs rendszerébe. És a fenti az csupán két terület, a Garmin tengerészeti, halászati vagy mezőgazdasági célú navigációt eszközöket is forgalmaz.

A BleepingComputer úgy tudja egy Garmin alkalmazottól, hogy a WastedLocker nevű zsarolóvírus találta be a céget. A laphoz eljuttattak egy hosszú listát is a kártevő által titkosított fájlokról, amelyekhez a zsaroló üzenetet is csatoltak.

A Forbes szerint a Garmin informatikai a további fertőzés elkerülése miatt leállítottak több rendszert. Például az otthonról dolgozók sem érik már el VPN-en keresztül a munkahelyi szoftvereket. A cég tajvani gyártósorai is állnak. Az összes kieső rendszer közül a repülést támogató navigáció elérhetetlenné válása a legkínosabb. Az amerikai légügyi hatóság által előírt térkép- és útvonalfrissítéseket sem tudják elvégezni a pilóták. Erről persze a cég csak a közösségi médiából értesülhet, mert a telefonos ügyfélszolgálat is le van kapcsolva.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?