Politikai ügy és látványos visszatáncolás lett az AIB ír bank fiókbezárási próbálkozásából. Úgy tűn, az írek még hisznek a készpénzben.


Évekig beszélt arról a pénzügyi szakma, hogy a digitalizációval kevesebb ATM-re lesz szükség. Az egyenlet egyes elemei továbbra sem bizonyultak tévesnek, de mostanra tudjuk, hogy ésszel kell nekiállni a bankautomaták megszüntetésének.

Az AIB a héten jelentette be, hogy 40 millió eurót költ az An Posttal való együttműködésbe. Ennek során viszont 170 bankfiókot is át akartak alakítani. A terv az volt, hogy pénztári szolgáltatásokat nem nyújt ezekben a fiókokban a cég, csak számlanyitást és számlaügyintézést vállaltak volna.

Paddy MacDonnell, az AIB szóvivője még arról beszélt, hogy koronavírus alatt jelentősen csökkent a fiókok kihasználtsága, és a készpénzforgalom is. Ezzel szemben az online fizetések 85 százalékkal nőttek. Ez a két tényező indokolta volna a fiókok átalakítását.

A The Independent nevű ír hírlap szerint a bejelentést követte, hogy az AIB visszatáncolt a tervektől. „Felismertük, hogy milyen nyugtalanságot okozott a felhasználóinkban és az emberek között a bejelentésünk, ezért eltekintünk a folytatástól” – áll a bank legújabb közleményében. A bejelentést üdvözölte Micheal Martin ír miniszterelnök is, aki a héten felszólalt a fiókbezárások ellen. Az ír központi bank is szót emelt az ellen, hogy a pénzügyileg legsérülékenyebb, potenciálisan a digitális banki szolgáltatásokat nem használó ügyfeleket elzárják a készpénzhez jutáshoz.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?