A közösségi oldalnak nem sikerült kiszűrnie az első támadási hullámot, ami a saját digitális pénzébe vetett hitet ássa alá.

A Facebbok és sokan mások kriptopénznek mondott fizetőeszköze, a Libra még el sem indult. Egyelőre csak annyit ért el a cégcsoport, hogy közös célpontot adott nehezen kontrollálható, egy szabályozatlan területre betörő nagy techcéges fizetési kezdeményezések ellenzőinek. Például jegybankokat, kereskedelmi bankokat, amerikai demokrata és republikánus képviselőket ilyen nagy egyetértésben nyilatkozgatni tényleg ritkán lehet látni.

Van azonban egy réteg, akit nem érdekel, hogy elindult-e a Libra, már pénzt keresne rajta. A The Washington Post tudósítása szerint már megjelentek a Facebookon a librás csalásokat hirdető oldalak. Tucatnyi oldal, csoport és ember kínál csökkentett bevezető áron kriptopénzt már most. Az oldalakat a Facebook blokkolta miután a Washington Post újságírói jelentették azokat, de valószínűleg már vannak újabb ilyen csoportok.

A lapnak nyilatkozó Eswar Prasad közgazdász professzor szerint a helyzet iróniája, hogy a Facebookon ássák alá a Facebook kriptopénzébe vetett hitet. Mindez úgy, hogy az oldal logóját, Mark Zuckerbergről készült fotókat és egyéb a közösségi oldalhoz köthető marketinganyagokat használnak fel hozzá. Most már legalább tudjuk, hogy a Facebook nem részrehajló, akkor sem túl hatékonyan szűri a hamis oldalakat, amikor érdeke fűződne hozzá.

Korábban más kriptocsalások is futottak a közösségi oldalon. Végül a Facebook szigorított az ellenőrzésen, csak előre bevizsgált lapok adhattak fel kriptós hirdetéseket. Ezt a szabályt épp a közelmúltban lazították fel úgy, hogy a nem kriptopénzes, hanem a blockchain technológiához kötődő reklámokat egyszerűbb legyen megjelenteti.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?