Ügyfélként nem kell törődnünk a jackpottinggal. De ha látjuk, hogy valakinek a táskájába kiköp egymillió forintot az automata, azért szóljunk a banknak.

(Forrás: Pixabay)

Figyelmeztetést küldött ki a Diebold Nixdorf ATM-gyártó banki partnereinek, hogy egy új, hardveres alapú támadás van terjedőben. A jackpotting támadással nagyon gyorsan kivehető az automatából a benne tárolt pénz.

A mostani nem az első jackpotting támadási forma. Különlegessé az teszi, hogy egy olyan hardvereszközzel követik el, amin a Diebold Nixdorf titkos szoftvere fut. A támadók képesek kommunikálni az ATM-mel és parancsokat adni a berendezésnek. Ilyenkor 23 másodperc alatt akár negyven bankjegyet is ki tud szórni a gép. Azaz alig fél perc alatt ki lehet venni egymillió forintot.

Az automaták megcsapolása még így sem magától értetődő. Az elektronikához csak úgy lehet hozzáférni, ha a támadók szereznek kulcsot a gép szekrényéhez, lyukat fúrnak a borításba vagy feltörik a zárat. Ettől függetlenül az új támadás fejlettebb, mint a korábbi jackpotting módszerek. A Diebold Nixdorfnak is az tűnt fel, hogy az újabb támadásokban a cég zárt forrású, titkosank számító szoftverei is feltűntek.

Az új jackpotting a ProCash automatákra veszélyes, különösen a ProCash 2050xs USB nevű modellre. A kiadott tájékoztatás szerint „néhány európai országban” jelentek meg eddig az új módszert használó csoportok. Annak egyelőre nincs nyoma, hogy kártyaadatokra is utaznának a bűnözők, ezért a támadás a bankok számára okoz problémát, nem az ügyfelek számára.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?