Így tíz évvel a válság után, végre eljött a bankok virágkora, vagy csak idő kérdése, és beüt a következő krízis?

Így tíz évvel a válság után, végre eljött a bankok virágkora, vagy csak idő kérdése, és beüt a következő krízis?

Az amerikai bankok nemhogy nem elbuktak, erősebbek, mint valaha, és az európaiak is elég jól tartják magukat. 2010 óta a bankok 2,5 billió dollár hitelt adtak ki, ez 37 százalékos növekedés, írja a New York Times.

Ezzel együtt a profit is emelkedett

Ha a hat legnagyobb amerikai bank, a JPMorgan, a Bank of America, a Citigroup, a Wells Fargo, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley is többet kaszált tavaly, mint 2010-ben. Egészen pontosan 141 milliárd dollárt kerestek 2017-ben, ez majdnem a duplája a 2010-es 76 milliárdnak.

Ezek után nem csoda, hogy Jamie Dimon, a JPMorgan igazgatója szerint

Hamarosan elérkezik a bankok aranykora.

Chris Skinner, elemző szerint ez valahogy úgy hangzik, mint amikor az angolok azt mondogatták, hogy megnyerik a futball-vb-t. Aztán jöttek a horvátok, és romba döntötték az egészet. Valami ilyesmi történik a bankoknál is. Már mindjárt itt van, a döntő kapujában vagyunk,  aztán az aranykor helyett a válság köszönt be.

Az American Banker szaktanácsadója, J.V. Rizzi sem ért egyet Jamie Dimonnal. Amikor a lánya megkérdezte tőle, hogy mi az a gazdasági válság, bármiféle iróna nélkül azt felelte, hogy

valami olyasmi, ami visszajön öt-tíz évente.

Persze, a bankoknak jól megy, de minél jobban megy nekik, annál több kockázatot vállalnak, így a mérlegük is jobban billen. Ebben az állapotban pedig könnyebben kapnak ütést.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?