Párhuzamos pénzként használja az olasz maffia a régi lírát.

Az olasz kormány mostanában épp egy párhuzamos valuta elindításán gondolkozik, a törvényen kívüliek viszont megelőzték őket. Giuseppe Arbore, a Guardia di Finanza egyik vezetője arról számolt be, hogy még mindig jó nagy adag régi lírákat látnak mozogni. Ez Olaszország volt hivatalos pénzneme, amit 2002-ben váltottak euróra.

Az olasz líra még mindig jelen van az illegális kereskedelemben.

Arbore elmondása szerint könnyedén lehet üzletelni egy olyan valutával is, amit hivatalosan nem ismernek el. Elég, ha az alvilági szereplők szemében értéket képvisel. Mi nem vagyunk maffiózók, és az olasz hatóság munkájába sem látunk bele, de elég valószínűnek tartjuk, hogy jóval kevesebb figyelmet kap a líra mozgása, mint az euróé. Így könnyebben tudnak nagy összegeket mozgatni anélkül, hogy a hatóság vizsgálódni kezdene. A lírát már nem is lehet euróra váltani, így csak az alvilágban mozgatják.

Eközben a kormány is valután gondolkozik

Matteo Salvini és pártja egy T-bills nevű dologra gondolt, amivel a kormánynak lehetne fizetni, például adót. Sokan attól félnek, hogy ebből párhuzamos pénznem válna az euró mellé. Többek között Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke is ettől tart. Elmondása szerint nem csak illegális lenne párhuzamos valutát felállítani, adósságba sodorná az országot is.

(Címlapképünk Lori Hurley fotója illusztráció, Flickr CC-BY)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?