Jan Marsalek pályájából nem az a leggyanúsabb, hogy megszökött a felelősség elől. Sokkal érdekesebb, hogy milyen kapcsolatot ápolhat az orosz titkosszolgálattal.

(Fotó: WebSummit)

Jan Marsalek, a Wirecard egykori operatív igazgatója a cég legkeresettebb embere. Leginkább azért, mert amikor felfüggesztették igazgatótanácsi tagságát repülőre ült és eltűnt a hatóságok szeme elől. Eddig is voltak tippek, hogy hol lehet a szökevény igazgató, a Bellingcat és a Der Spiegel nyomozása azonban új és valószínűbb helyekkel gazdagítja a listát.

Marsalekről az is kiderült, hogy legalább három osztrák útlevelet használva valamint további, egyelőre be nem azonosított helyről származó (köztük egy diplomáciai) útlevéllel utaztatott az elmúlt 15 évben. Ez alatt többször is járt Oroszországban, egy alkalommal pedig alig akarta kiengedni az országból az orosz titkosszolgálat. Korábban a FT már írt arról, hogy három nyugati titkosszolgálat érdeklődik Marsalek kettős élete után, különösen azért, mert több akciója nagyon egybeesett az orosz érdekekkel.

A Bellingcat által megszerzett határrendészeti adatok szerint az elmúlt tíz évben hatvanszor járt Marsalek Oroszországban. A látogatások – legalább is az újságírók által ismert útlevelekkel – azonban 2018-ban véget értek. Ekkor próbált Marsalek többször távozni az országból.

A Wirecard-ügy kirobbanása óta a világ több pontján keresték Marsaleket. Egy ideig úgy tűnt, hogy Ázsia, még pontosabban a Fülöp-szigetek felé menekült. Kiderült azonban, hogy az ottani határátlépésről szóló feljegyzés hamis. A Bellingcat ezek után azon a nyomon indult el, amit Marsalek maga hagyott hátra. Egyszer azt nyilatkozta, hogy biztos menedéke van egy olyan helyen, ahol 25 éve nem változott, ki van hatalomban. Ilyen helyeket Afrikában vagy Amerikában lehet találni. De a Bellingcat lelt egy közelebbit is: Fehéroroszországot.

A nyomozó újságírók találtak is egy repülőt, amely Marsalek eltűnésének a napján Tallinból a fehéroroszországi Vitebskbe repült. Illetve egy olyan Lufthansa járatot, amivel az igazgató eljuthatott Tallinba. Ha a gyanú igaz, akkor alig fél óra alatt, futva sikerült átszállnia Marsaleknek. Igaz, ha az embert három ország rendőrsége keresi, akkor az jár néha kényelmetlenségekkel.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?