Az ingyenes adózási szoftverek eddig is jól el voltak dugva, de most a legnagyobb szoftverfejlesztő ki is száll az állami programból.

(Fotó: Pictures of Money // CC-BY)

Ha nem is söralátét egyszerűségű a magyar adóbevallás, de azok a magánszemélyek és cégek, akiknek a NAV elkészíti a bevallásuk vázlatát, már egyszerűen tudnak adózni. Azért érdemes ezt fejben tartani, mert vannak helyek, ahol még ennyi sincs. Másutt pedig teljesen botrányos gyakorlatok uralkodnak.

Az Egyesült Államokban a botrányos még csak nem is túlzó jelző. A helyi adóhatóság, az IRS ugyan létrehozott egy programot, amelynek az a célja, hogy az átlagpolgár hozzáférjen ingyenes adóbevallás készítésére szolgáló szoftverhez. Ezt valahogy azonban mégis sikerült úgy megvalósítani a programban résztvevő piaci szereplőknek, hogy az ingyenszoftvert kevesen érik el vagy találják meg, így fizetős ügyfelekké válnak – írja a The Verge.

Az Intuit, az egyik legnagyobb célprogram, a Turbo Tax fejlesztője idén meg is unta azt, hogy két-három évente lebukik valami trükkel. Egyszerűen kiszáll az ingyenes programból. A cég arra hivatkozik, hogy az ingyenszoftver program korlátai miatt száll ki. A Free File Alliance nevű, az IRS támogatásával működő koalícióban ettől még maradnak olyan cégek, akiktől ingyenes szoftvert kaphatnak azok az amerikaiak, akik évi 72 ezer dollárt vagy annál kevesebbet keresnek.

Az Intuit a blogján azt ígéri, hogy több pénzügyi segítséget akar nyújtani és a bármilyen kereseti viszonyok között élő amerikaiakat is hozzá akarja segíteni a pénzügyeik feletti irányítás megszerzéséhez. Ez nagyrészt PR-szöveg, amíg pénzügyi óriáscég ki nem rak a honlapjára egy valóban elérhető ingyenes verziót az adózási szoftveréből.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?