A BMW észlelte, hogy felzúdulást keltett a terve, amely szerint előfizetésessé tesz bizonyos funkciókat néhány autójában. A céges PR ezért megpróbálta eloszlatni az aggodalmakat.

(Fotó: BMW)

A cég által kiadott nyilatkozat szerint az „On-demand Funkciók” keretében olyan hardverelemek bekapcsolásáért kérnek pénzt az autótulajdonosoktól, amely elemek be vannak szerelve a kocsiba, de nem aktívak. Ezt csak akkor teszik meg, ha az adott extrát nem vásárolták meg eredetileg az autóhoz – írja a The Drive.

A fentieket olvasva felmerülhet a kérdés, hogy miért van olyasmi beleszerelve a kocsiba, amit nem rendeltek meg. A cégnek erre is van válasza: az amerikai piacon eladott autók 90 százalékába vásárolnak ülésfűtést, így nem érdemes a maradék tíz százaléknak legyártani egy ülésfűtés nélküli verziót a kocsiból. Ezzel a BMW pénzt spórol, hiszen egyszerűbbé válik a készletezése, a vásárlók kiszolgálása és a gyártás is.

A fenti magyarázat azonban nem igazán illik egy másik felkínált fizetős extrára. A cég lehetővé teszi, hogy a vezetéstámogató rendszer kameráját fedélzeti kameraként is használja a kocsi tulajdonosa. Ez azonban feláras extra. Erre az a BMW magyarázata, hogy ez prémium funkciónak számít, amely egyrészt szoftveres extra, másrészt mobiladat használatot igénylő szolgáltatás.

Érdekes lesz nézni, ahogy minden egyes előfizetős extrához megpróbálnak legyártani egy magyarázatot. Mindenesetre a vásárlók afelől nyugodtak lehetnek, hogy ugyanúgy rendelhetnek extrákat a kocsijukhoz mint eddig. A rendeléskor megvásárolt funkciók nem válnak utólag előfizetőssé.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?