A valuták és a bankok is megváltozhatnak a stablecoinok hatására, de a Nemzetközi Valutaalap nem temeti a bankokat.

pixabay.com

Húsz oldalas gyorsjelentést adott ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a digitális pénzek előretöréséről. A dokumentum egy első áttekintést próbál adni a digitális pénzek hatásáról, a jegybankok által követendő útról és a kérdés fontosságáról.

Az IMF szerint a hagyományos pénzeknek komoly versenytársává válnak majd a digitális pénzek. A jelentés szűk definícióval dolgozik, nem a bitcoinról vagy az ethereumról beszél, hanem azokról a stablecoinokról, amelyek értéke „az euróhoz, a dollárhoz, a jüanhoz vagy egy ezekből összeállított kosárhoz van kötve.” A bankok azzal válaszolhatnak az e-pénzek támasztotta kihívásokra, ha hasonló vagy még vonzóbb szolgáltatásokat kezdenek nyújtani.

A szöveg arra is figyelmeztet, hogy a szabályozóknak fel kell készülnie arra, hogy a pénzügyi piac egy részét diszruptálni fogják az újítások. Magyarul: némi felfordulás várható. A valutaalap úgy látja, hogy a bankok nem tűnnek el. Valószínűbbnek tartja, hogy néhány fintech bankszerű entitássá válik a fejlődés során. A jegybankok egyik feladata ezeknek a változásoknak és átalakulásoknak a biztonságossá tétele, hogy az ügyfelek érdekei és megtakarításai ne sérüljenek.

A tanulmány azzal számol, hogy a megfelelő körülmények között a stablecoinok elfogadottsága nagyon gyorsan megnőhet. Az ok egyszerű: kényelmes fizetést tesz lehetővé. Az e-pénz kibocsátóknak pedig több módszerük is van arra, hogyan garantálják a pénzük stabilitását.

A húsz oldalas jelentést (PDF) érdemes egy pohár borral a kézben áttanulmányozni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?