A formára lehet kifogás, de a grafika bájos. Ha lenne felesleges 340 dollárunk ilyesmire, már szaladnánk is érte.

Még csak az év felénél járunk, de valószínűleg Kanada nyeri az év leghülyébb alakú pénzérméjének díját. Ugyanis – és most üljön le minden kedves olvasó – Kanada egy kanadaalakú érmét bocsátott ki az ország fennállásának 150. évfordulójára.

Az érme nem egyszerűen csak az ország alakját követi. Az egyik oldalára a Kanadára jellemző állatok is megjelennek rajta. Quebec egy felszálló hóbagoly, Ontariót egy szárnyait összezáró búvár madár, Brit Kolumbia pedig medve lett. A fentiek mellett farkasok, rókák és szarvasok is találhatók az érmén.

Az érme különlegessége, hogy a terv eredetileg teljesen más céllal készült. Alisha Giroux szórakozásból rajzolt olyan térképet, ahol a tartományokat állat formában jeleníti meg. Amikor elkészült, feltöltötte az internetre, és várta a lájkokat. Meg is lepődött, amikor egy éve a kanadai pénzverde kereste, hogy szeretnék a térképét érme formájában kiadni.

A Kanada formájú érmét ezüstből gyártják, 85 grammot nyom, és 340 kanadai dollárért lehet megvásárolni. A másik oldalát természetesen juharlevél és II. Erzsébet királynő díszíti.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?