Miután beismerte, hogy a pénz már nincs sehol, megjelent a mérges tömeg.

Sphelele “Sgumza” Mbatha kitalált egy Ponzi-rendszerre hasonlító befektetést Dél-Afrikában, ami Bitcoin Wallets néven futott. Mbatha a teljes összeg dupláját ígérte vissza tizenöt nap alatt – írja a Times Live. Miután kiderült a csalás, a befektetők kipakolták a házát, majd felgyújtották azt.

Ha minden igaz, a csúcson 140 ezer dollárt gyűjtött be naponta, egy ponton viszont már nem tudta kifizetni a befektetőket. Ezt el is mondta egy helyi médiumnak, rádióban nyilatkozta, hogy elfogyott a készpénz, a befektetőknek online kell igényelniük a visszajáró összeget. Egy hétre rá már azt nyilatkozta, hogy nem is ő a Bitcoin Wallets tulajdonosa, és hogy feltörték, majd ellopták az összes pénzt tőlük.

Aznap kezdett terjedni a pletyka, hogy a csalót letartóztatták, meg is jelent egy kétszáz fős tömeg a rendőrségnél, akik mindenképp látni akarták a menedzsert, elvégre nála volt a pénzük. Másnap reggel derült ki, hogy Mbatha nincs letartóztatás alatt, ugyanis csak akkor lehetne ott, ha valamelyik sértett feljelentené. Nem ez történt, még aznap reggel kivonultak a házához, amit kifosztottak majd felgyújtottak.

Címlapkép: 123rf


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?