A bitcoin stabil, igaz olcsóbb, mint a hét elején. Azt viszont nem lehet még tudni, hogy a hirtelen nagyon népszerűvé váló ethereum hogyan éli túl a zuhanást.

A bitcoin stabil, igaz olcsóbb, mint a hét elején. Azt viszont nem lehet még tudni, hogy a hirtelen nagyon népszerűvé váló ethereum hogyan éli túl a zuhanást.

(Fotó: Zach Copley CC-BY)
(Fotó: Zach Copley CC-BY)

Nyár közepét választották arra a kriptovaluták, hogy bemutassák, miért emlegetjük fel velük kapcsán gyakran azt a tényt, hogy nem stabil az árfolyamuk. A bitcoin az egy héttel ezelőtti árához képest 200 dollárral kerül kevesebbe, és egy hosszú hullámvasút végigjárásával jutott el idáig. A múlt havi csúcsnál kereken 444 dollárral olcsóbb ma egy bitcoin.

Az ethereum ára megfeleződött, most 200 dollár körüli áron lehet vásárolni azt a kriptovalutát, amivel egy hónapja még 400 dolláron kereskedtek. És pocsékul fest a nagyon olcsó Ripple árgrafikonja is.

Ha hosszabb időtávon nézzük az árak változását, akkor a kriptovaluták még mindig sikertörténetnek számítanak. Ez viszont nem feltétlenül nyugtatja meg azt, aki a mostani zuhanásban valódi pénzt bukott el. A CNBC szerdai becslése szerint csak a bitcoin piaci kapitalizációja 12 milliárd dollárral csökkent az elmúlt napokban.

Az egyéni veszteségeknél is érdekesebb azonban, hogy ez a mostani áresés csak a régen várt normalizálódás vagy egy erősebb visszaesés. A másik pedig, hogy az ethereum szárnyalása miatt még drágán is elkapkodott erős videokártyákat eladják-e azok, akik mostanra már biztosan kiszámolták, hogy 200 dolláros árfolyamon nem érvényes bányászni.

Aki szereti a vad jóslatokat, annak ilyet is gyűjtöttünk: egy elemző szerint a bitcoin hamarosan 20 ezer dollár felé kúszik, és kinyírja az aranyat, mint fontos befektetési eszközt. Mérget egyelőre nem vennénk rá.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?