Drága és tapasztalat kell a minőségének felbecsléséhez, egy japán étterem azonban már gépi látással osztályozza a drága tonhalat.

(Fotó: Mussi Katz // közkincs)

A mesterséges intelligencia, még pontosabban gépi látás és gépi tanulás, ritka sokoldalú technológia. Amihez van nagy mennyiségű és jó minőségű tanítási adat, abból lehet jó képfelismerőt és MI megoldást gyártani. Ez akkor is igaz, ha egy webboltban azonosítunk vásárlási mintákat, ha egy önvezető autó ismeri fel így a közlekedési táblákat, és ha speciálisabb feladatra fejlesztenek algoritmust.

A japán Dentsu Inc. marketingcég által fejlesztett Tuna Scope határozottan egy speciálisabb feladatra készült. A több ezer tonhal húsról készült fotón betanított kódot futtató mobilos app azt tudja felmérni, hogy mennyire friss és milyen minőségű a lefotózott tonhal. Egy olyan piacon, ahol a jó minőségű hal rendkívül fontos, egy ilyen appnak akár lehet is helye.

Az app a hús színét, a zsír struktúráját próbálja megállapítani. Csupa olyasmit, amit a tonhal szakértők is néznek, amikor húst vásárolnak egy-egy étteremnek. A fentiekből a hal életére, táplálkozására és ezek által az ízére is lehet következtetni.

A Dentsu szerint az app öt esetből négyszer ugyanolyan osztályzatot adott, mint a szakértők. A Verge szerint a halárusok és a szusi szakértők azonban nem hisznek abban, hogy a Tuna Scope a közeljövőben kitúrná őket a munkaerőpiacról. Egy japán származású londoni séf szerint a telefonból egyelőre hiányzik a tapintás képessége.

Az Asahi Shimbun japán napilap szerint az appot egyelőre csak a Kura Sushi nevű olcsó szusilánc használja. Ez a cég azonban szeret minden technológiát, amivel le lehet szorítani az árakat. Például mosogatórobotokat is alkalmaz az éttermeiben.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?