Még csak nem is kötekedett, az is elég volt, hogy feltegyen pár kérdést. Az ilyesminek kell beugrani, amikor arról van szó, hogy a bitcoin szabályozása még nagyon esetleges.

Ez a képen jó eséllyel egy dísz Bitcoin, ami nem ér 2300 dollárt (Fotó: Zach Copley / CC-BY-SA)
Ez a képen jó eséllyel egy dísz Bitcoin, ami nem ér 2300 dollárt (Fotó: Zach Copley / CC-BY-SA)

Mikko Hypponenről két dolgot fontos tudni. Egyrészt az F-Secure IT-biztonsági cég vezető kutatójaként ismert előadó, csapatával felelős egy-két botnet elpusztításáért, és a mindennapokban nagyon szórakoztató és informatív dolgokat ír a Twitteren. (Ő alkotta meg a Hypponen törvénye https://twitter.com/TheDeepSYadav/status/808613282445598724 nevű bölcseséget is, amely szerint ha egy eszközt az okos szóval jellemeznek, az azt jelenti, hogy sebezhető.) A másik, legalább ennyire fontos dolog, hogy Hypponen őrületesen nagy troll tud lenni, ha úgy hozza a kedve.

Most éppen az utóbbihoz volt kedve, ezért Londonba utazva beállt abba a sorba, ahová a vámkezelést igénylő poggyásszal rendelkezőknek kell. Mikor pedig sorra került, közölte, hogy van nála öt bitcoin, és érdekelné, hogy mit kell ilyenkor csinálni, be kell-e vallani valamilyen formanyomtatványon. Ezzel csak azt érte el, hogy halálosan összezavarta a vámtisztviselőket, ami nem kis fegyvertény.

A Twitteren azzal folytatta, hogy már megszabadult az öt bitcointól – ami most valamivel több, mint hárommillió forintot ér – így már nem éri meg kirabolni őt.

Mi az a fizikai bitcoin?

Legalább két féle Bitcoin érme van. Az egyik típus emlékérme – ezekről hamarosan bővebben írunk – amelyek ha nagy az aranytartalmuk, akár érhetnek is annyit, mint egy bitcoin, de annyi közük van a kriptopénzhez, mint egy Jurij Gagarin emlékbélyegnek az Mars-utazáshoz.

A másik, ritkább típus az, amely valami nehezen hozzáférhető eljárással tárol is digitális adatot. Ilyen lehet a Casascius-féle pénzérmék sérülésmentesen el nem távolítható fólia alatt tárolt kódja, vagy a miniatűr széfként használt, üreges belsejű érmékbe rejtett mikro SD-kártyán tárolt pénz. Hypponen sajnos nem mondta el, hogy milyen fizikai kriptopénzt választott, pedig izgalmas lenne tudni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?