A koronavírus még dúl az országban, a tartalékok lassan kezdenek elfogyni, és mindenki fél az augusztus végén megszűnő kilakoltatási moratórium utáni időtől.

Július után az amerikai háztartások egyharmada nem tudott lakbért vagy jelzálog törlesztést fizetni a CNBC szerint. A híroldal által hivatkozott felmérést az Apartment List online lakásbérlési oldal készítette.

A 32 százalékot két csoport teszi ki. Az a 19 százalék, aki a hónap első hetében nem tudta kifizetni a júliusi lakbérét vagy törlesztőrészletét, és az a 13 százalék, aki csak az összeg egy részét tudta kifizetni. A július sorozatban a negyedik hónap, amelyben a háztartások feltűnően magas százaléka nem tud időben lakbért fizetni.

A felmérés szerint a jelzáloggal kevesebben maradnak el, a bérleti díjjal többen. Nem meglepő módon a fiatalabbak között többen váltak fizetésképtelenné. A 2008-as válság alatt és után a munkaerőpiacra lépő generáció eleve rengeteg hátránnyal szembesült.

A megelőző három hónapban a háztartások kilencven százaléka a hó végére előteremtette a pénzt vagy legalább egy részét. Ugyanakkor a csúszások egymást erősítik, ami megint csak érthető, az emberek nem jókedvükben késnek a számláikkal. Egyelőre az amerikai gazdaság nem mutatja az optimisták által várt gyors felpörgést. Nincsenek V alakú grafikonok.

A legrosszabb helyzetben a lakást bérlők vannak az Apartment List szerint. A bérlők 36 százaléka valamelyik, a koronavírus miatt bezárt vagy korlátozottan működő iparban dolgozik. A kilakoltatási moratóriumot ugyan meghosszabbították augusztus végéig, de az emberek így is félnek, hogy az időszak végével kilakoltatási hullám indulhat. Közben pedig a kormányzati gyorssegély és a munkanélküli segély is elfogyott a háztartások egy részénél.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?