A szöveg nem olvasmányos, de olyan a pénzügyi alkalmazások összekapcsolásának szempontjából, mint amilyen a KRESZ a közlekedésnek. A jövő a szemünk előtt történik.

Publikálta a brit Open Banking csoport az első PSD2 irányelvnek megfelelő API-specifikációját – vette észre a Fintechzone.

Forrás: OpenBanking
Forrás: OpenBanking

A specifikáció olvasását ugyan jó szívvel nem tudjuk senkinek ajánlani, aki nem dolgozik technológiai, sőt fejlesztési területen. A hír azonban, hogy a dokumentum elérhető, minden fintech iránt érdeklődőt fel kell villanyozzon.

A PSD2 irányelv azt írja elő, hogy a bankoknak rendelkezniük kell olyan alkalmazásprogramozási felületekkel (API), amelyeken keresztül külső szolgáltatók csatlakozhatnak a banki adatbázisokhoz. Ezek a csatlakozások az ügyfél engedélyéhez vannak kötve, azaz a PSD2 nem arra szolgál, hogy bármilyen külső cég lehalászhassa a banki adatvagyont. Viszont ha az ügyfél elégedetlen valamely banki (biztosítói, kereskedői) szolgáltatással, akkor kereshet olyan fintech megoldást, amely az adataihoz hozzáférve ugyanezt a szolgáltatást kényelmesebb felületen nyújtja. Arra is van lehetőség, hogy több külső szolgáltatást összekössünk, hogy azok helyettünk dolgozzanak. Hazai viszonylatban ilyen a Magnet bank és a Számlázz.hu által létrehozott Autokassza szolgáltatás.

Ahhoz viszont, hogy az API valóban használható legyen, szabványosításra van szükség. Senkinek nem éri meg minden bank megoldására egyesével lefejleszteni a kapcsolat megteremtéséhez szükséges kódokat. Az Open Banking által kiadott dokumentum egy ilyen szabványosított elérési mód leírása.

Laikusok – és most laikusnak számít mindenki, aki életvitelszerűen nem menedzsel szoftverprojekteket – körülbelül annyira érdekes olvasmány a dokumentáció, mint a KRESZ lenne. A fontossága is hasonló, KRESZ nélkül valószínűleg minden sarkon koccanásos balesetek résztvevői ölnék egymást kerékkulcsal.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?