Versenykorlátozó intézkedésekkel kísérelte meg ellehetetleníteni a Google a Samsung appboltját – áll a vádiratban.

(Fotó: Matt Montagne / CC-BY)

Az ügyet érdekessé teszi, hogy az államok kétharmadának államügyészei beálltak mögé. A Google-nek magyarázkodni biztosan kell, még ha félnivalója nem is feltétlenül van. A vád szerint nem csak a rendelkezésére álló eszközökkel hátráltatta a cég a Samsung törekvéseit, de fizetett is appfejlesztőknek, hogy ne próbálják meg megkerülni a Play Store-t – írja a The Verge.

A vádak a Google gyakorta használt védekezéseinek egyikét is kikezdik. Azt, amely szerint a Google Play Store policyja teljesen eltér az Apple iOS App Store-ját működtető szabályoktól, hiszen a Google engedi párhuzamos szoftverboltok létezését. Emellett a boltban meg nem található, máshonnan letöltött alkalmazásokat is fel lehet telepíteni az androidos eszközökre. Ezek az állítások önmagukban igazak, de ha sikerül bizonyítani, hogy a Google tűzzel-vassal harcolt egy konkurens appbolt ellen, akkor vajmi keveset érnek.

„A Google fenyegetve érezte magát, amikor a Samsung elkezdte gatyába rázni a Samsung Galaxy Storet-t” – írja a vádirat, ami szerint a cég a megelőző csapás mellett döntött. Ezután a dokumentum felsorolja, hogy milyen bevételmegosztási és egyéb módszerekkel bizonytalanította el azokat a készülékgyártókat és fejlesztőket, akik a Samsung boltjába is feltöltötték volna az alkalmazásaikat. Attól sem tartózkodott a cég, hogy lefizesse a fejlesztőket, nehogy feltöltsék máshová az appjaikat.

A fenti döntések hátterében pedig ott van a Google közelmúltban lezárt peres az Epic Games-szel. Az Epic legendásan úgy döntött, hogy a Play Store-on kívül terjeszti a korszak legkeresettebb játékát, a Fortnite-ot.

A vádakra a Google közügyekért felelős igazgatója felelt egy rövid blogbejegyzésben. Szerinte „egy érdemtelen, az Android rendszer nyitottságát figyelmen kívül hagyó” per a mostani. Ez röviden annyit jelent, hogy a Google felkészülhet egy új harcra, mert senki nem fogja elhinni, különösen nem 36 államügyész, hogy ekkora hatalommal kezében csak jó szándékkal telve mozog a piacon a cég.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?