Felélte? Elment minden pénz nyitott Cadillacekre és pónikra? Vagy simán megél abból, amit a kétszáz munkájával keresett?

A nyári uborkaszezon arra is jó, hogy olyan témákat dolgozzanak fel az újságírók, amelyekre év közben nincs idő, aktualitása pedig alig van. Ezek némelyike amúgy őrülten érdekes. A Financial Times Money Show című podkasztja például ezen a héten annak ment utána, hogy ha az idén hatvanadik születésnapját ünneplő Barbie nyugdíjba menne, lenne-e elég pénze.

Hülyeségnek hangzik? Az is. De elég mélyen belegondolva a dologba remek játékot kapunk. Azzal kezdik, hogy Barbie élete során 200 különböző munkát végzett. Volt űrhajós, tévébemondó, popsztár. Ha pedig ma benézünk egy játékboltba, akkor találunk laptopon dolgozós Barbie-t, traktoros gazda Barbie-t, cukrászt, kutyakozmetikust és sellőt is. (Azt nem tudjuk, hogy a sellők hogyan keresnek.)

A Money Show szakértője arra is felhívja a figyelmet, hogy a 200 munka egyike sem volt befektetési tanácsadó, bankár, alapkezelő vagy legalább nyugdíjtanácsadó. Nem tudjuk, hogy vannak-e befektetései. Nem tudjuk, hogy az amerikai viszonylatban jónak számító közszférabeli munkái után járó nyugdíjakkal okosan él-e. Pedig volt például tűzoltó, akikről gondoskodik a hálás állam.

Felmerül az is, hogy vajon a nyugdíjas éveiben folytathatja-e azt az életmódot, amit aktív éveiben megszokott?

Remek műsor, hallgassátok meg. Ha egyszer szembejön egy műsor, ami a G.I. Joe katonák leszerelés utáni életéről szól, azt is fogjuk ajánlani. Az ilyen túlgondolások valójában nem idegenek a játékoktól, csak többnyire lusták vagyunk hozzá.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?