Kulturális kitérő következik az appok és API-k világából. A pénzügyekhez és a pénzről való gondolkodástól azért nem megyünk messze.

(Fotó: 401(K) 2012 / Flickr CC-BY)
(fotó: 401(K) 2012 / Flickr CC-BY)

Ayn Rand, az orosz származású amerikai író és filozófus fontos gondolkodója a huszadik századnak. Az általa kifejlesztett objektivista filozófiát ugyan nehéz szeretni, ha az emberben van egy csepp empátia is embertársai felé, de Rand hatása tagadhatatlan. Az objektivizmus központi gondolata a racionális önérdek, az állam létének lényege az egyének jogainak védelme, minden másról lényegében a szabad piac (kapitalizmus) gondoskodik.

A filozófiáról egyik oldalról az Objektivista Társaság oldaláról lehet tájékozódni. Adam Curtis brit dokumentumfilmes All Watched Over By Machines Of Loving Grace című műve pedig a randiánus filozófia kritikáját adja meg.

All Watched Over by Machines of Loving Grace – Trailer

No Description

Ami miatt Randot szóba hoztuk, hogy a kormányzati segélyprogramokat és az altruizmust elutasító, 1982-ben elhunyt írónő örökségét gondozó Ayn Rand Institute is megsínylette a koronavírus-járványt. Annyira, hogy az intézet jelentkezett az amerikai kormányzati Paycheck Protection Program segélyprogramba.

Az intézetnek megítélt egymillió dolláros kedvezményes hitelt 35 ember munkahelyérnek megmentésére tervezik felhasználni. A vezetés már májusban nyilatkozott arról, hogy nyugodt szívvel fognak elfogadni bármilyen ajándék pénzt.

„Szégyentelenül el fogjuk fogadni, mert a legfontosabb elv az igazság. A kormánynak nincs saját vagyona, csak mások vagyonát oszthatja szét”

– írta Harry Binswanger és Onkgar Ghate, az Intézet elnökség egyik tagja és egy kutatója. Ezzel szemben egy 1962-es esszéjében Rand azt írta, hogy a cégek kormányzati megsegítése ugyanolyan káros, mint cégek zaklatása. Az írónő szerint az egyetlen jó kormányzati cselekedet a cégek békén hagyása.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?