Az amerikai hadsereg modernizációs programja újra zátonyra futott. Kiírnak egy új pályázatot arra, hogy kitől vesz számítási teljesítményt a sereg. Két győztese lehet a tízmilliárdos üzletnek.

Ehhez az ügyhöz lassan csak védőruhában lehet hozzányúlni (Fotó: U.S. Army, Pfc. Arnada Jones)

Ugyan nem közvetlenül a fintech világ eseménye, de ott is hullámokat fog vetni, hogy baj van a JEDI-vel. Nem a fénykardos, fürdőköntösös népektől, akik olyan bölcs dolgokat mondanak, mint Paolo Coelho egy két cukros kávé után. A JEDI rövidítés az amerikai hadsereg informatikai modernizációs programjának a neve. A durván tízmilliárd dolláros szerződésért az összes nagy techcég pályázott, és végül 2019-ben a Microsoft nyerte meg.

A Védelmi Minisztérium (DOD) most bejelentette, hogy a felhő számítástechnikás beszerzések helyett egy új pályázatot ír ki. Ezt ismét megpróbálhatja megnyerni a Microsoft, de indulhat az Amazon is, amely megtámadta a bíróságon az előző döntést.

A DOD szerint a JEDI már nem látja el a szerepet, amit eredetileg szántak neki. Túl sokat változott az informatikai ipar, és más igényekkel rendelkezik a hadsereg is. Az új pályázat lehetővé teszi, hogy több szolgáltató is nyerhessen részprojektekben. A CNBC szerint meglepetésre nem kell számítani, a Védelmi Minisztérium a Microsoftot és az Amazont látja olyan cégeknek, akik rendelkeznek a szükséges kapacitással.

A két cég eltérő módon reagált. Az Amazon örömét fejezte ki és az eredeti döntés kapcsán olyan külső hatásokról beszélt „amelyeknek nem lenne helyük a közbeszerzésekben”. A Microsoft pedig pragmatikus közleményt adott ki arról, hogy megértik, ha a Védelmi Minisztérium nem akar évekig pereskedni és inkább más utat keres.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?