Még a bankok sem tudják, hogy a felszabadult banki ügyintézőkkel pontosan mit lehet csinálni.

Még a bankok sem tudják, hogy a felszabadult banki ügyintézőkkel pontosan mit lehet csinálni.

(Fotó: Mark Wilson CC-BY)
(Fotó: Mark Wilson CC-BY)

Csak azért, mert a chatrobotok nem tettek mindenkit munkanélkülivé idénre vezérigazgatótól lefelé, még nem higgyük, hogy a cégek nem bíznak bennük. A Juniper Research frissen megjelent csevegőrobotos jelentése szerint 2023-ra évi 11 milliárd dollrát spórolnak meg a bankoknak a robotok.

Akit az érdekel, hogy rövid távon mire lehet számítani, az sem csalódik. Az idei év végére 6 milliárd dollár rúg a megspórolt összeg a kutatócég szerint. A jelentés szerint a chatbotok csökkentik az ügyfélszolgálatra várva töltött perceket, növelik az ügyfelek elégedettéségét, emellett pedig egyelőre menőnek is számítanak.

A robot által ledolgozott 2,5 millió ügyfélszolgálati óra arra is alkalmas, hogy közben a banki ügyintézők olyan munkát végezzenek, amelyet a gép nem tud megcsinálni. Rutinfeladatok helyett kreatív munka jut nekik. Az, hogy ezek pontosan milyen feladatok – és, tegyük hozzá, hogy ezekhez hány emberre van szükség – még kutatják a bankok. Még az olyan pénzintézeteknél, mint a kanadai TD Bank, ahol előrehaladott kutatások vannak, sem nyilatkoznak egyelőre az irányokról – írja a BankInnovation.

A lapnak korábban a Crédit Mutuel kognitív számítástechnikai megoldásokért felelős igazgatója azt nyilatkozta, hogy a naponta beeső 350 ezer levél kategorizálását fogja az IBM mesterésges intelligenciája végezni. Az igazgatóhelyettes abban is reménykedik, hogy a levelek egy részét meg is tudja majd válaszolni a program.

Eddig az álmok

A banki csevegőrobotok jelen állapotukban fix kérdésekre tudnak válaszolni. Nem annyira a filmek mesterséges intelligenciáira emlékeztetnek, hanem egy kicsit okosabb hangosmenüre vagy egy lapozgatós kalandjátékra. Ezek mellett a hangvezérléssel működő példányokat könnyű összezavarni egy-egy érdekesebb akcentussal. A Juniper jelentése szerint is jóval bonyolultabb műveletekre képes szoftverre van szükség ahhoz, hogy a felvázolt jövőkép megvalósuljon. A Google Duplex nevű megoldása azonban bemutatja, hogy nem elérhetetlen a cég.

A teljes jelentés 2250 fontért vásárolható meg. Ezt nem tettük meg, de ha a kivonatban ennyi érdekesség található, valószínűleg az is rejt még érdekes dolgokat. https://www.juniperresearch.com/researchstore/content-commerce/chatbots/banking-ecommerce-retail-healthcare


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?