Alapjövedelemről, robotokra kivetett adóról és a robotika három törvényéről szól az Európai Parlament egy új javaslata. Készülnének arra, milyen lesz a munka nélküli jövő.

Alapjövedelemről, robotokra kivetett adóról és a robotika három törvényéről szól az Európai Parlament egy új javaslata. Készülnének arra, milyen lesz a munka nélküli jövő.

Azon senki nem háborodott fel, amikor helyettünk kezdtek porszívózni a robotok
Azon senki nem háborodott fel, amikor helyettünk kezdtek porszívózni a robotok
(fotó: Mike Mozart / Flickr CC-BY)

Ha már elveszik az emberek munkáját és társadalmi változásokat idéznek elő, az a legkevesebb, ha a robotok adóznak – ez áll a CNN Money tudósítása szerint az Európai Parlament egy új jelentéstervezetében. A tervezet kitér arra, hogy a mesterséges intelligencia és az automatizálás egyaránt teremt jogi és etikai kihívásokat, amelyeknek keserű következményei lehetnek.

[A mesterséges intelligencia] néhány évtizeden belül meghaladhatja az emberi intellektuális kapacitást, ez pedig, ha nem készülünk fel rá, veszélybe sodorhatja az emberiség irányító szerepét a teremtménye felett… és a faj túlélését.

A javaslat szerint a robotokat egy központi hatóságnál kellene regisztrálni, a törvényeket pedig úgy módosítani, hogy az általuk okozott károkért – ide értve a munkahely elvesztését is – felelősek legyenek. Az emberek és robotok közti érintkezést az emberi biztonság, magánszféra, integritás, méltóság és autonómia védelmében kellene szabályozni.

A tesztvideók szerint eddig mi sem voltunk jó fejek a robotokkal

A tervezet arra biztatja az Európai Bizottságot, hogy vessen ki adót a robotokra, amikor azok nagy számban kezdik kiváltani az embereket. A munkanélküliség megoldására a garantált alapjövedelem vagy más segélyrendszer is felmerült a tervek között.

A dokumentum arra az esetre is készül – és ezt a részt nehéz komolyan venni – ha a robotok öntudatra ébrednének. Egyelőre az Isaac Asimov által leírt három robotikai törvény beprogramozását gondolják a szerzők megoldásnak, mert ezek meggátolnák a gépeket abban, hogy kárt okozzanak az embernek vagy megtagadják a parancsot. Asimov egy teljes novelláskötetet szentelt annak, hogy az ilyen alap parancsok milyen problémákat tudnak okozni. Csak remélni lehet, hogy az Európai Parlamentben végigolvasták az Én, a robotot.

Mady Delvaux on Twitter: „Happy to announce that the draft report on civil law rules on robotics is now online: https://t.co/IetdgdZN0A #robotics #AI @EP_Legal / Twitter”

Happy to announce that the draft report on civil law rules on robotics is now online: https://t.co/IetdgdZN0A #robotics #AI @EP_Legal

A Mady Delvaux, luxemburgi képviselő által írt jelentéstervezet még idén a parlament elé kerülhet. A szavazás, bármi legyen is az eredménye, jórészt szimbolikus lesz. A vonatkozó törvényeket az Európai Bizottságnak kell meghoznia.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?