Janek Rubest zavarta, hogy műemlék épületekbe építenek be engedély nélkül bankautomatákat egy olyan városrészben, ami amúgy is tele van ATM-ekkel.

(Fotó: Roman Boed / Flickr CC-BY)
(fotó: Roman Boed / Flickr CC-BY)

A prágai – illetve lassan egész Csehországra kiterjedő – Honest Guide videóit többször ajánlottuk már. Janek Rubes szereti a városát, kedveli a turistákat, és nagyon utálja azokat, akik tisztességtelenül üzletelnek. 451 ezer követővel rendelkező YouTube csatornáján hívta már fel a figyelmet csaló pénzváltóra, de rendezett már abból is performanszt, hogy szerelmi lakatokat vágott le két napon keresztül műemlékekről.

A videóiban Rubes néha szembehelyezkedik a pénzügyi szolgáltatócégekkel. Például akkor, amikor a pénzváltó átverte a turistákat. Vagy a lent látható frissebb anyagában, amiben a városi műemlékvédelem szempontjainak érvényesítését várja el a járványos ATM-telepítésekkel szemben.

CULTURAL HERITAGE SITES DESTROYED IN PRAGUE (Honest Guide)

Here’s something you should know… Please watch the full video. If you feel like checking out on our insta life, here are some links! Janek: https://instagram.com/janekrubes/ Honza: https://instagram.com/honzamikulka/ our Instagram battle: https://instagram.com/realhonestguide WE MADE A BOOK! About our love for the city of Prague, best beer places, cheap restaurants…

A videót tanulsága szerint Prága maximum egy óra alatt besétálható belvárosában öt méterenként van bankautomata.

Régen Prágát a száz torony városának hívták, ma az ezer bankautomata városa

– mondja Rubes, aki középkori házak átvágott rácsai közé épített ATM-ektől a cseh kubizmus ritka emlékeinek egyikébe szerelt bankautomatáig vezeti a virtuális túráját. Majd felhívja a polgármester figyelmét a problémára, és még egy ígéretet is kicsikar arra vonatkozóan, hogy a város foglalkozni fog az esetenként engedély nélkül telepített (pl. Euronet) bankautomatákkal.

A videó azzal ér véget, hogy az ATM-esőt előidéző Euronet által felajánlott készpénzmennyiség és az árfolyam is megemlítésre kerül. Egyik sem nyugszik a realitás talaján.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?