Ha nincs szoftverfrissítés, nem lesz új rubel bankjegy sem. A semmiből pedig nem lehet hazai ATM-gyártót előállítani, pláne ha számítógépet sem tudnak gyártani,


Alex Steffen klímával foglalkozó jövőkutató gyakran használt fogalma a ridegség. Az a tétele, hogy ahogy a rideg anyagok túl nagy erő hatására törnek, úgy a nem kellőképpen flexibilis rendszerek is ripityára mennek szét, ha túlterhelődnek. Ebbe a gondolati keretbe nehéz behelyezkedni, mert a minden kicsit jobb vagy rosszabb lesz jellegű, folyamatos változásokhoz vagyunk hozzászokva.

Most ilyen ridegségi eseményt kell átélnie az orosz pénzügyi rendszernek is. Az orosz bankok nemzetközi banki hálózatról való leválasztását, az általuk kibocsátott kártyák korlátozását és számtalan más hatást lehetett előre látni. Azt viszont senki sem gondolta volna, hogy az új száz rubeles bankjegyet az oroszországi ATM-ek sem fogják kezelni.

A folyamat valójában egyszerű: belső piacos orosz fejlesztésű ATM nincs, ők is a Dieboldtól, az NCR-től vagy valamelyik konkurensüktől veszik a gépeket. A gépek azonban mit sem érnek új szoftver nélkül. Elműködnek a régi programmal is, de egy új bankjegyhez új szoftver is kell, amit a nemzetközi szankciók miatt nem kaphatnak meg. Így az új százrubelest nem lehet az ATM-ekben használni momentán – írja a Komerszant.

Az orosz bankszövetség figyelmeztette a jegybankot még a tavasszal, hogy ez a probléma fel fog lépni. Az országban az automaták 60 százalékát az NCR vagy a Diebold Nixdorf szállította és a fennmaradó 40 százalék is import. A bankszövetség a bankjegy kibocsátásának elhalasztását kérte. A jegybank szerint fél-egy évre lesz szükségük a bankoknak, hogy a rendszereik tudják majd ezelni az új rubelt. A legutóbbi hasonló frissítés pár hónapot vett igénybe, de a Komerszant kérdésére több bankár elmondta nem hivatalos minőségében, hogy az akkori tapasztalatokra az embargó miatt nem érdemes építeni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?