Még videojátékokat játszó idősek is vannak Magyarországon, híreket pedig egészen sokan olvasnak. Tud valaki olyan hazai fintechet, ami számol ezzel?

Többnyire a fiatalokról, esetenként egyenesen az y-generációról beszélünk, amikor a fintech szóba kerül. Pedig Magyarországon az internet viszonylag jól eltejedt az idősek között is, részben az azóta megszűnt iWiWnek köszönhetően.

Nagyi is internetezik, még az is lehet, hogy játszik is (Forrás: Paul Brou / CC-BY)
Nagyi is internetezik, még az is lehet, hogy játszik is
(Forrás: Paul Brou / CC-BY)
(fotó: Paul Brou / CC-BY)

A Telefom és az eNET közös internetgazdasági jelentése is ezt igazolja. A 2018. májusi adatfelvétellel végzett online kutatás szerint a felnőtt internetezők 86 százaléka információforráskét, 78 százaléka ügyintézési helyként és 65 százaléka kikapcsolódási lehetőségként illetve a munka-tanulás helyeként kezelni a netet. A közvélekedés azonban az (90 százalék), hogy az idősebbek le vannak maradva nethasználatban a fiatalok mögött.

Erre a válaszadók 83 százaléka szerint az a megoldás, ha a fiatalabbak segítenek a digitális készségek elsajátításában az idősebbeknek. Ez több együtt töltött idővel jár, együtt fejlődnek (73%), hasznos képességeket sajátítanak el együtt (71%) és közös szórakozásnak (67%) is számít.

Érdemes megállni egy szóra itt. A fiatalabb netezőket a jelentés úgy definiálja, hogy a 41 év alattiak. Ettől az információtól szerintem számos olvasónk megérzi a fiatalság tavaszillatú szellőjét. Erről a korosztályról azt érdemes tudni, hogy 17 százalék rendszeresen, 59 százalék pedig alkalomszerűen tanítja a család idősebb tagjait a digitális eszközök használatára. Az alkalomszerűségről nincs definíciónk, de aki szerelt már otthon számítógépet sátoros ünnepek során, az el tudja képzelni a jelenséget.

Az idősek között az internethasználók aránya 47 százalék. Mobilnetet és interaktív tévét viszont csak 13 és 12 százalékuk használ. Többségük ragaszkodik a vezetékes telefonhoz, de már a mobil mellett. A netező nagymamák és nagyapák harmada egy, 37 százaléka kettő, 30 százaléka pedig három vagy több netezésre alkalmas eszközt használ. Leggyakoribb az okostelefon, de az asztali számítógép és a laptop is 50 százalék körül mozog. Az évek óta a piaci helyét kereső tabletet csak 27 százalékuk használ.

A netes böngészés különböző formái viszonylag elterjedtek. Még érdekesebb azonban, hogy az igazán aktív nagyik 27 százaléka játszik is a neten.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?