Több olyan szektor is volt, amik sokkal több pénzt kerestek a járvány időszakában. Ezek egy részéről már láttunk is számokat, az appok forgalmát azonban eddig nem mérték fel.

Az Airbnb például nincs a nyertesek között (Kép: 123rf)

A Google Play boltban és az Apple-féle App Store forgalma 50,1 milliárd dollár volt az év első hat hónapjában. Ez 23,4 százalékos emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. A korábbi években jellemzően húsz százalékkal emelkedett az év elején az appboltok forgalma.

Az új telepítések is növekedtek 26,1 százalékkal. 2020 első hat hónapjában 71,5 milliárd új app telepítésre került sor. A számok megoszlása is érdekes: az Apple boltjából 18,3 milliárd alkalmazást töltöttek le, a fennmaradó 53,2 milliárd alkalmazást a Google üzletéből származik. A növekedés is az utóbbinál volt komolyabb, 27,3 százalékkal ugrott meg az új telepítések száma.

A keresőóriás azonban nem örülhet nagyon a jobb számoknak, mert pénzből viszont az Apple-höz folyt be több. Pontos számokat nem tudunk, ezt mindkét cég őrzi, de a Sensor Tower 32,8 milliárd dollárra becsüli az előfizetésekből, prémium alkalmazásokból és appon belüli vásárlásokból befolyó pénzt. A Google 17,3 milliárdja mindenképpen eltörpül ehhez képest.

A járvány és a bezártság egyik következménye, hogy a Tinderben sokkal több pénzt költöttek az emberek, mint szoktak. Vagy mint az ember a bezárkózás idejében gondolná. Még így is visszaesett a tavalyi év első hat hónapjához képest (433 millióra az 532 millióról), de ez is parádés eredmény. A toplista második és harmadik helyén a YouTube és a Tiktok szerepel. A top tízben pedig további videós szolgáltatások is találhatók. A teljes, alkategóriákat is tartalmazó listát a Techcrunch ismerteti.

Fontos megjegyezni, hogy míg a járvány első hullámát Európában lezártnak tekinthetjük, nem mindenhol ez a helyzet. Az Egyesült Államokban egyelőre emelkedik a fertőzöttek és a halottak száma is. Emiatt pedig a nyitás helyett a visszazárkózáson gondolkodnak az egyes államok.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?