Nem minden móka és kacagás a kriptovaluták földjén sem. Idén már több, mint ezer ICO ment csődbe, vagy derült ki róla, hogy átverés.

Nem minden móka és kacagás a kriptovaluták földjén sem. Idén már több, mint ezer ICO ment csődbe, vagy derült ki róla, hogy átverés.

(Fotó: descryptive.com / CC-BY)
(Fotó: descryptive.com / CC-BY)

2018 van, ha felfordítunk egy követ vagy arrébb rakunk egy kuka mellett várakozó kartondobozt, biztosan alálunk alatta egy kriptovalutás projektet. Ezek nem csak úgy bújnak elő a földből, mint a gomba, de az eltűnésük is nagy ütemben zajlik. A Coinopsy és a DeadCoins adatbázisa szerint csak idén ezernél több kriptovaluta halt el.

Mindenki tudta, hogy ICO-ból sok van, de a nagyságrend még így is meglepő lehet. Ha pedig a Techcrunch nyomán tovább vizsgáljuk a számokat, még cifrábbá válik a kép.

A halott és az eleve csalásra létrehozott ICO-k összesen 1 milliárd dollárt szedtek össze 2017-ben. Ehhez 271 darab olyan kriptós tőkebevonást végrehajtó startup kellett, amely ugyan több ezer százalékos megtérülést ígért, többnyire csak az alapítók életének javítására szolgált.

A projektek listája változatos. Van olyan is, amit egyértelműen a befektetők lehúzására hoztak létre. De akar olyan is, mint a Titanium, amely egy nagyobb fajta, hazugságokkal megtűzdelt ügybe buktak bele. Ez a startup azt ígérte, hogy fizetési és szórakoztatóipari cégekkel együttműködve fejleszt technológiát. A történet felénél azonban kiderült, hogy a partnerségi szerződések nem léteznek. Hasonló volt a helyzet a magyar származású vezetővel is rendelkező Centra Tech nevű kripto startuppal is. Mindkét esetben a SEC, az amerikai tőzsdefelügyelet vetett véget a bulinak.

A legkevesebb, amit a kriptobefektetőknek tanácsolni tudunk, hogy mielőtt bármibe pénzt tesznek, nézzék át a halott projekteket gyűjtő oldalakat. Emellett nem árt ellenőrizni az általuk javasolt kritériumokat se. (Például, hogy nem egy poéncoint veszünk-e komolyan.) Végül pedig az amerikai SEC ICO-ügyi tájékoztató oldala is hasznos lehet. Általában véve, ha egy befektetési eszköz havi több száz százalékos hozamot ígér vagy attól teszi függővé a bevételt, hogy hány embert sikerül magunk alá beszervezni, az csalás.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?