5,2 millió dollárnyi kriptovalutára és egy nagyobb adag drogra tették rá a kezüket az európai hatóságok. Micsoda buli lesz itt!

5,2 millió dollárnyi kriptovalutára és egy nagyobb adag drogra tették rá a kezüket az európai hatóságok. Micsoda buli lesz itt!

(Psychonaught  / Wikimedia Commons)
(Psychonaught / Wikimedia Commons)

Az Europol és a spanyol rendőrség együttműködésével végzett nyomozás és razzia nem járt sok letartóztatással. Bár két országban is – Spanyolország és Ausztria – lecsaptak a rendőrök, csupán nyolc embert kaptak el. Ez a nyolc ember viszont egy száz országban terítő drogkereskedő hálózatot üzemeltett a nyomozók gyanúi szerint már 2012 óta.

A lefoglalt jószágok listája azonban impresszív. Egyrészt a hatóságok 800 ezer bélyegnyi LSD-re tették rá a kezüket, másrészt találtal 3,3 millió eurót hagyományos pénzben és ingatlanokba fektetve, és 10 luxusautót is. A fentiek mellett pedig 5,2 millió dollárnyi, egyelőre meg nem nevezett valutákban tárolt, kriptopénzt is lefoglaltak. A nyomozás két labor bezárásához is vezetett.

Michael Pollan azt üzente

Az LSD-nepperek 5-10 évvel előzték meg a korukat. A szer körüli vitát éppen idén keltette életre Michael Pollan könyve, aki azt vizsgálta meg, hogy milyen károkkal járt az orvostudomány szempontjából az LSD betiltása. Pollan arra jutott, hogy morális pánik miatt betiltott pszichedelikus szerek ellenőrzés mellett, terápiás környezetben hasznosak lehetnek. Azonban a drogot nem sikerült kicsit betiltani, hanem a démonizálásával kivették az orvostudomány kezéből ezt az eszközt.

Pollan annyiban új figura ebben a vitában, hogy drogokról most ír először. És hogy nem szokott anélkül könyvet írni, hogy ne lenne személyes tapasztalata arról, amiről beszél. Az ételről szóló A mindenevő dilemmája című írásához mélyre merült a nagyipari állattenyésztés mocsarába, megtanult kenyeret sütni, vadászvizsgát tett, hogy elejthessen egy vaddisznót, hogy értse, hogyan készül a szalámi, és megírhassa, hogy etikus-e húst enni, ha az ember maga ejtette el az állatot. Az LSD-ről szóló könyvhöz is hasonló alapossággal látott neki. Lehet, hogy a kriptovalutát halmozó európai drogkereskedők pár év múlva már legálisan dolgozhattak volna, az orvostudomány pedig folytathatná ott a kutatásokat, ahol 1970-ben abbahagyták.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?