A Goldman Sanst csak arra szabad használni, hogy szépeket írjanak vele a bankról. Ki gondolta volna, hogy ez visszaüthet. (Mindenki.)


Új arculati betűtípust terveztetett magának a Goldman Sachs. Nem ritka ez a nagy cégek világában. A branding egyik fontos eleme, hogy az adott cég milyen betűkkel kommunikál.

A héten kiadott Goldman Sans nevű betűtípusnak egy érdekessége van. A betű felhasználási feltételeinek elrejtettek egy érdekes mondatot.

A felhasználó nem használhatja a licencelt betűtípust, hogy ócsárolja (…) a Goldman Sachs-ot.

Az apró záradék többeknek feltűnt, az első azonban Matt Round volt, aki felfedezte. Érdekes módon mindenkinek az jutott eszébe, hogy ilyen feltételek mellett a Goldman Sans tökéletesen alkalmas arra, hogy a 2008-as válság során kormányzati pénzből kimentett, és a válságból busás hasznot húzó bankról írjon izgalmas tényeket vele. Úgy tűnik, ezzel a kitétellel, a cseppet sem feddhetetlen előéletű cég magát lőtte lábon.

Természetesen arra is volt már a világ történelme során példa, hogy a betűtípus egyáltalán nem számított. A CERN kutatói a Higgs-bozon megtalálását, amelyet nyugodtan nevezetünk hatalmas tudományos áttörésnek, a Comic Sans nevű, többnyire vicces feliratokra használt betűvel jelentették be. Kisebb hír ettől a Higgs-bozon? Természetesen nem.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?