A brit szabályozó szeretné elérni, hogy a kriptós cégek hasonló terrorizmus és pénzmosás-ellenes szabályoknak feleljenek meg, mint a bankok.


Kitiltotta a brit pénzügyi piacról a Binance Markets céget a Financial Control Authority szabályozó hatóság. A cégnek két napja van felfüggeszteni a Nagy-Britanniában futó reklámkampányait, hirdetéseit. Emellett köteles megjeleníteni a honlapján és a közösségi média oldalain, hogy nincs engedélye az Egyesült Királyságban való kereskedésre – írja a Bloomberg.

A határozat érdekessége, hogy a Binance Markets cégre vonatkozik. Ez egy külön jogi entitás, nem a Binance kriptotőzsde mögötti vállalat. Ugyanakkor a figyelmeztetést a Binance.com-ra a tőzsde oldalára kell kiírni, illetve a Binance mobil és desktop alkalmazásaiban is meg kell jeleníteni.

A fentiek okozhatnak jogi problémákat, de elég valószínűnek tűnik, hogy az FCA a forgalom alapján legnagyobbnak számító kriptotőzsdét akarja kitiltani a piacról. A tőzsde Twitteren reagált a hírre azzal, hogy a Binance Markets nem nyújt szolgáltatásokat a Binance.com oldalon. A Markets nevű céget 2020 májusában vásárolta meg a tőzsde és egyelőre nem indított azt használva brit szolgáltatást, illetve nem használt az FCA-től kapott pénzügyi licencet – áll a közleményben.

Az ügy hátterében ott van az is, hogy az FCA szigorítaná a kriptotőzsdékre vonatkozó szabályozást. Ennek része a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni gyakorlatokon szigorítsanak ezek a piai szereplők. Az FCA szerint a kriptós cégek 90 százaléka visszavonta a licenckérelmét ez után.

A Binance-nek nincs jó nyara. Több amerikai hivatal is folytat ellene vizsgálatot. A japán pénzügyi felügyeleti szerv pedig figyelmeztetést adott ki, hogy regisztráció nélkül nyújt kriptó szolgáltatásokat az országban.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?