Négyezer áldozattól lophattak összesen 24 millió eurónak megfelelő kriptopénzt egy most letartóztatott banda tagjai.

Képünk illusztráció. Kapucnis pulóveres hackeres fotót még mindig könnyebb találni, mint óvatlan felhasználósat (Fotó: Katy Levinson CC-BY-SA)

Mi a különbség a következő két karakter között: a és а? Nyugodtan nagyítsanak akár bele is, hátha az segít. Közben elmondjuk a megfejtést. Az első a latin ábécé a betűje, a második a cirill ábécé hasonló betűje. Azaz két teljesen különböző karakter a számítógép szempontjából. Ez azt jelenti, hogy ha a bank.hu weboldalra akar menni, de a bаnk.hu-ra jut helyette, az egy teljesen más lap, egy másik szerveren működhet, amit lehet, hogy rosszhiszeműen hoztak létre.

Az ilyen majdnem ugyanaz, de mégsem webcímekkel való csalást hívják typosquattingnak. Használnak még elgépelt domain neveket is, amiknek a hibáján átsiklik a tekintet. Például a jól megszokott google.com helyett feltűnne, ha a gooogle.com-ra kattintana?

A typosquatting jövedelmező üzlet lehet. A brit és holland hatóságok által a napokban letartóztatott hatfős banda csak kriptotőzsdék oldalainak és címének lemásolásával 24 millió eurót szedtek össze. A bűnözők kivárták, hogy a gyanútlan ügyfelek belépjenek az általuk üzemeltetett hamis oldalon, majd az így megszerzett adatokkal a valós tőzsdei oldalra bejutva lopták el az áldozatok kriptopénzét.

A razzia során nagy mennyiségű számítógépet és egyéb berendezéseket is lefoglaltak. A rendőrök arra számítanak, hogy az összelopott összeg és az áldozatok száma is növekedni fog, ha az igazságügyi szakértők megvizsgálják a gépeken tárolt adatokat.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?