Abszurd drámába fordultak a nagy-britanniai történések. Úgy tűnik, senki sem gondolta végig, mi lesz, ha az EU elhagyására szavaznak többen. De hogy hat ez a fintech cégekre?

Abszurd drámába fordultak a nagy-britanniai történések. Úgy tűnik, senki sem gondolta végig, mi lesz, ha az EU elhagyására szavaznak többen. De hogy hat ez a fintech cégekre?

Most már szabad
(fotó: frankieleon / CC-BY)

A huszonegyedik század legrosszabb hétvégéjén vannak túl a britek. A kormányfőjük bedobta a törölközőt, a Jeremy Corbyn vezette árnyékkormányból pedig már szombaton elkezdtek elszökdösni a miniszterek. Közben ráadásul az látszik kiderülni, hogy az EU otthagyását hirdetők annyira nem hittek a győzelmükben, hogy elfelejtettek programot készíteni arra az esetre, ha nyernek. Az egyetlen biztató trend az volt, hogy tömegek írták alá a „szavazzunk újra” petíciót, amelyet mostanra 3,6 millióan írtak alá. (Az EU-ból való kiválásra 17 millióan szavaztak.)

Michael Moran on Twitter

Cartoon in the Times saves time on reading the rest of the news.pic.twitter.com/MY0vyMSyCP

Még nem lehet tudni, hogy mi fog történni. Az pedig még bizonytalanabb, hogy milyen ütemezéssel. A pénzügyi világ számára fontos kérdéseket azonban már elkezdték feszegetni. Például azt, hogy megmarad-e.

Pascal Bouvier, a spanyol Santander bank fintech alapjának vezetője nem optimista. Elemzését azzal kezdi, hogy a korábbi gyakorlat, hogy a startupok és fintech cégek a brit Financial Conduct Authority (FCA) pénzügyi szabályozótól szereznek banki licencet, majd az egész EU-ban ezt használják,valószínűleg halott. Vagy EU-s és brit licencre is szükség lesz, vagy az európai piacra dolgozó cégek esetében, a cég átköltöztetése is logikus lépés lehet. Az International Business Times cikke óvatosabban fogalmaz az egységes európai banki licenc jövőjéről, de szerintük is ez a legfontosabb kérdés a brit fintech cégek számára.

A hatályos brit pénzügyi törvények az EU-s jogszabályokon alapulnak. Ezek hatályban maradnak, amíg nem változtatja meg azokat a kormány és a parlament

– a bizonytalanságot érzékelő FCA-nek ennyit sikerült nyilatkoznia.

Még rosszabb helyzetbe kerülnek a fizetési szolgáltatók. Az amúgy is kis haszonkulccsal dolgozó cégeket meg fogja ritkítani a Brexit. Hasonló a helyzet a pénzküldéssel, bár ezek a cégek Bouvier szerint nem olvadnak össze vagy vásároltatnak fel, hanem csak csomagolnak, felülnek a repülőre, és keresnek egy európai technológiai központot. A trend akár a legnagyobbakat is érintheti. Egyedül a peer-to-peer KKV-hitellel foglalkozó cégeknek nincs okuk az aggodalomra, ezt a feladatot jellemzően helyi hitelintézetek látják el. A lakossági P2P-kölcsönnel foglalkozó cégek azonban megint csak az EU-val járnak jobban.

Melyek lesznek Európa új fintech fővárosai?

Bouvier szerint azt is meg kell fontolni, mennyivel lesz kevésbé vonzó piac Nagy-Britannia. Az amerikai startupok kipróbálják-e magukat a brit piacon Európa meghódítása előtt, az EU-s cégek megállnak-e Londonban, mielőtt megcélozzák New Yorkot?

No Title

No Description

A szakembernek vannak még izgalmas kérdései, amelyekre egyelőre nincs válasz. Mi fog történni az adatkezeléssel foglalkozó cégekkel, költöznek? A kockázati befektetési alapok azon a piacon működnek, amelyek nagyobb lehetőséget tartogatnak, elég vonzó lesz-e nekik az EU? Továbbállnak-e Londonból a fintech startupperek úgy általában? És ha a fentiek bármelyikére igen a válasz, ki lesz a folyamat nyertese? Több jelentkező is van: Dublintól Frankfurtig, Párizstól Zürichig akadnak tippek. Skócia esetleges elszakadásával pedig tovább bővülhet a lista.

A German Startups Association (BSA) már pénteken jelentkezett London szerepének átvételére.

Berlin, a német startupfőváros a Brexit nyertese és London a vesztese

– mondta Florian Nöll, a BSA vezetője, majd hozzátette, hogy ez nem olyan győzelem, amit meg kellene ünnepelni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?