A bitcoin rajongói nem teljesen elégedetlenek a képregénnyel. Vannak, akik szerint menő, hogy Dagobert ennyire ezredfordulékony módon fektetett be pénzt.


A holland kapitalizmus érdekes dolog. A Németalföld a történelme során hajós, kereskedő, szállítmányozó országként működött. Persze ne felejtsük el nekik azt sem, hogy a nyugati gyarmatosító nemzetek cégei közül is kiemelkedett kegyetlenségben a Holland Kelet-indiai Társaság (VOC). De ugorjunk a mára.

A héten azzal jelent meg a Donald Duck képregény holland kiadása, hogy Dagobert bácsi minden vagyonát elvesztette mert kriptovalutába fektetett. Még a sztori hagyomáyos bűnözői, a Beagle fiúk is hitetlenül néznek a képregény borítóján, hogy Dagobert legendás vagyona elúszott.

Az internetes értékelések szerint a pénz egy áramkimaradással úszik el. Szóval a képregény írói nem bonyolították túl a történetet. Ugyanakkor több olyan utalást is elhelyeztek a történetben, ami miatt a kriptopénzben hívők is maguknak érezhetik a történetet. A bitcoint bemutató fiatal befektető neve például egy fizetési módszer nevét rejti. További részleteket a Bitcoin témájú Reddit vonatkozó topikjából lehet begyűjteni, remek beszélgetés zajlik ott.

A sztorira Bodó Balázs, hollandiában élő magyar internetkultúra-kutató is felfigyelt. A korábban a netes kalózhálózatokról is gyakran publikáló Bodó szeirnt érdekes, hogy a Facebook Libra bejelentése tán egy héttel jelent meg a sztori. Illetve felteszi a költői kérdést, hogy hol van Ariel Dorfman és Armand Matteart, a két kutató, akik az amerikai kulturális imperializmus kritikáját írták meg a How to Read Donald Duck (Hogyan olvassuk a Donald kacsát?) című művükben. A kérdés nem teljesen költői, Dorfman még tart előadásokat, Mattelartnak pedig 2010-ben jelent meg utoljára könyve a globális megfigyelési iparról. Áttételesen pedig valóban érdekes, milyen visszhangja lesz a holland képregénynek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?