Markus Braunt, a Wirecard korábbi vezérigazgatóját letartóztatta a német rendőrség csalás vádjával. Braun kifizette az óvadékot és szabadlábon védekezik.

Nem jött össze. (Fotó: Web Summit)

Braun kifizette a ötmillió eurós óvadékot, így szabadlábon védekezik. A vezérigazgató már múlt héten feladta magát a rendőrségen, rögtön azután, hogy kiderült 1,9 milliárd euró hiányzik a müncheni székhelyű fintech számláiról. A letartóztatás tényét azonban csak most közölték, miután Braun lemondott a cég éléről.

A Wirecard a 2005-ös tőzsdére lépése óta a leglátványosabb német fintech cég volt. 2019-ben még a SoftBank is befektetett egymilliárd dollárt a növekedésébe, hogy így finanszírozza a cég ázsiai terjeszkedését. Ezt a lépést több sajtótermék, köztük a Financial Times is kritizálta. A lap 2019 legelejétől több olyan információt is megszellőztetett, amelyek szerint a Wirecard pénzügyei körül nincs minden rendben. Végül igazuk lett.

A cég négy éven keresztül vezette orránál fogva az auditorait. Az EY mostanra ért el oda vizsgálatában, hogy kijelenthesse, a Wirecard könyveiben szereplő összegek és a valódi letétek között 1,9 milliárd eurós különbség van. Emellett van egy olyan probléma is, hogy a cég bevételi jelentései

„sokkal inkább voltak az irodalmi fikció alkotásai, mint valós tények”

– írja a laptól szokatlan irodalmisággal a TechCrunch. A fentiek eredményeképpen a pár hete még 27 milliárd dollárra értékelt Wirecard mostanra kevesebbet ér a tőzsdén, mint amennyi a kasszából hiányzik.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?