Kínos, amikor egy bankban ennyire nem működnek a pénzmosás elleni védőrendszerek. Az FCA ceruzája vastagon is fogott az audit után.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(fotó: Wikimedia Commons)

42 millió eurós büntetést szabott ki a brit bankfelügyelet, az FCA a Commerzbankra. A büntetés oka: a pénzmosás elleni rendelkezéseket kevésbé lelkesen tartották be.

Az FCA szerint a német bank öt éven keresztül nem volt hajlandó bevezetni a pénzmosás elleni felügyeleti eljárásokat. A bankot háromszor figyelmeztette ezek bevezetésére a szabályozó, de a fülük botját sem mozdították. A 42 milliós büntetés a legnagyobbak között van, amit az FCA valaha kiszabott hasonló ügyben. A Commerzbank így is kapott egy 30 százalékos kedvezménykupont az eredeti 59 millió eurós büntetési összegre.

A szúrópróbaszerű vizsgálat szerint 1700 olyan számlát talált, amelyeknél ez az ellenőrzés 2017 óta elmaradt. Az ügyfelek egy része annak ellenére képes volt utalásokat indítani és fogadni, hogy a bank nem bizonyosodott meg arról, hogy ezek a pénzek legitim forráshoz köthetők-e. A hibát a szabályozó szerint a kivételek átláthatatlan rendszere és a banki hibásan működő automatikus, pénzmosás elleni szűrőrendszere okozta. A vizsgálat felfedezte, hogy a szűrőrendszerből hiányzott negyven, különösen érintett állam. Illetve 1100 magas kockázatú ügyfelet is kihagytak a listákból.

A Commerzbank 2020 első negyedévét 227 millió eurós veszteséggel zárta. Ez a büntetés sem fog segíteni abban, hogy a pénzintézet nyereségessé váljon.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?