Ha a közösségen múlik, a The DAO befektetői nem kapják vissza a több millió ellopott dollárjukat. Az Ethereum viszont túlélheti a vihart. Kriptopénzes meetupon jártunk.

A minden ásványos rendezvényen megtalálható piritet – a barátainak vas(II)-szulfid – úgy is hívják, hogy a bolondok aranya. Színben kicsit hasonló, de ezredrészét sem éri az aranynak. A The DAO részesedés nagyjából annyira tűnik hasznosnak ezen a héten, mint egy vagonnyi pirit. Kriptopénzes meetupon jártunk.

pirit
Szép a pirit, lehet belőle kénsavat gyártani, remek levélnehezék, és egyáltalán nem arany.
(fotó: pnjunction2007 / Flickr CC-BY)

Az Ethereum olyan ma, mint az ötvenes években a számítógép volt; látszott, hogy erős eszköz, de senkinek sem volt fogalma arról, hogy mekkora potenciált jelent – mondta kedd este a Bitcoin Meetupon az Ethereum két magyar fejlesztője. Nagy Dániel és Trón Viktor eredetileg csak a rendszert és az általuk fejlesztett elosztott adattárolási megoldást ismertették volna, de mivel pénteken egy programhibát kihasználó szerződéssel 53 millió dollárt loptak el a rendszeren futó első önműködő cégből, a The DAO-ból, szó esett a sérülékenységekről is.

Fogalmunk sincs, mire fogják használni az Ethereumot.

Maga a rendszer olyan elosztott főkönyv, mint ami a bitcoin mögött is található: a könyvben szereplő bejegyzések tartalmáról és valódiságáról egyetértés van a teljes rendszeren belül. Az egyetértést matematika és kriptográfia biztosítja, hagyományos értelemben vett bizalomra nincs szükség. És hogy mik ezek az információk? Bármi lehet: akár az, hogy az X felhasználó tulajdona egy Opel Corsa, akár az, hogy Y és Z felhasználók házasok. A rendszer mindent elbír, ráadásul képes arra, hogy programként megírt szerződéseket futtasson. Azaz X eladhatja Z-nek a kocsiját, ha a pénz megérkezik, a szerződés érvényesíti magát.

Trón szerint az Ethereum lehetőséget ad arra, hogy egy új webet építsünk fel. Olyat, ami nem bünteti a népszerűvé válást a szerver túlterhelődésével, mint a korai időkben, viszont nem is cenzúrázható, mint a mostani közösségi web. Ráadásul a fizetések, szerződések, feltételek elfogadása tényleg egy klikkeléssel végrehajthatók lesznek, hiszen az Ethereum a mélyén tartalmaz egy teljes fizetési rendszert.

Az elosztott fájltárolással megteremtődött a lehetősége annak, hogy alkalmazások is kerüljenek az Ethereumra. Nagy Dániel egy egyszerű képmegosztót, egy közösségi oldalt és a Wikipédia új változatának megépítését vázolta fel. A tervezgetés egyáltalán nem érintette a technológia társadalmi következményeit, pozitív példaként szerepelt az, hogy a valamiféle konszenzuson alapuló Wikipédia helyett az Etherum blokkláncán lehetne olyan enciklopédiát készíteni, amelyben mindenkinek a saját igazsága szerepel a vitatott kérdésekben. Az ötlet nem teljesen idegen a mai internettől, a Google Térképe legendásan az alapján döntötte el, milyen néven és határokkal jeleníti meg a vitatott területeket, hogy milyen országból nézték. Vannak azonban kérdések, amelyeket nem lehet ilyen könnyen elintézni.

Az előadáson ugyan az Ethereum két fejlesztője beszélt, amely a gigászi lopás miatt az érdeklődés központjában lévő The DAO létezését lehetővé tévő platform, nem tudták elkerülni a DAO-ra vonatkozó kérdéseket. Trón és Nagy is elmondták, hogy a véleményük a sajátjuk, nem az Ethereum közösség álláspontja, és ahogy ez lekerült a vállukról, nyugodtan savazták a The DAO-t.

Otthon a sufniban nem lehet ilyen nagy és bonyolult szerződéseket írni

– mondta Nagy Dániel, aki szerint a kockázati tőkebefektetésre specializálódott, okos szerződések igazgatta cég elsietett próbálkozás volt. Nagy is elismételte azt a több helyről hallott kritikát, hogy a digitális cégek összerakásához szükséges építőkockák hiányoztak. Emellett nem volt meg a gyakorlat, programozási sémák, munkafolyamatok. A fejlesztők felől nézve olyan volt a kísérlet, mintha valaki első munkájaként a Mona Lisát próbálná megfesteni. Nem is sikerült.

A végén a résztvevők is szavazhattak: megakadályozzák-e a két módszer valamelyikével a DAO hackerét abban, hogy elvigye a pénzt, vagy inkább az Ethereum épségét óvják. Az eredmény hasonló volt az interneten zajló vita állásához: a hacker és a hálózat elsőbbséget élvez a befektetőkkel szemben.

Az előadások felvétele itt tekinthető meg, de készüljetek fel rá, hogy kísérleti felvételről lévén szó a hangminőség borzasztó. Az eseményt a Bitcoin Budapest szervezte, őket itt lehet követni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?