Viszonylag olcsó és nagyon gyors banki utalási rendszert dolgoztak ki, de ez kevés ahhoz, hogy nyugodtan aludjanak. Nyakukon a konkurencia!

Viszonylag olcsó és nagyon gyors banki utalási rendszert dolgoztak ki, de ez kevés ahhoz, hogy nyugodtan aludjanak. Nyakukon a konkurencia!

Forrás: Paypal
Forrás: Paypal
(fotó: (Forrás: PayPal))

A magyar pénzügyi rendszeren edződött fiatalabb ügyfelek valószínűleg el sem tudják képzelni, hogy a bankközi utalás akár napokat is vehet igénybe. Itthon többnyire pár órán belül átmennek az utalások – kivétel az este indítottak – és 2019-től pedig pár másodperc alatt kell teljesülni a pénzküldésnek. Az Egyesült Államokban ilyesmire azonban nem lehet mérget venni.

A Venmo vagy a Stripe sikerét pont az magyarázza, hogy a bankközi utalás, a számlák közti pénz átmozgatás nagyon komótosan zajlik. A Paypal ebbe unt bele, és megoldotta, hogy a támogatott Visa és Mastercard betéti kártyák és a Venmo fiókok felé szinte azonnali módon tudjon utalni. A pénz pár perc alatt átjut a számlára. Egy hátulütője van csak a fejlesztésnek, 25 cent tranzakciós díjat számolnak fel, ami mai árfolyamon hetven forintnak felel meg.

És ezzel még csak beérték a versenytársakat

A Paypal ezzel nem kerül vezető szerepbe, csupán beéri a Square Cash nevű konkurensét, aminek fő büszkesége az volt, hogy működik a rendszere és a bankok között az azonnali pénzküldés. A Square Cash rendszerében azonban egy százalékos jutalékot kell fizetni, ennél a Paypal ajánlata jóval kedvezőbb.

A Paypal tavaly kötött partnerei szerződést előbb a Visával majd pár hónappal később a Mastercardal. Akkor a fizetős terminálok meghódítása volt a cél, válaszul a nagy iramban terjedő Apple Payre. Most viszont ezeket a partnerségeket felhasználva tudta felgyorsítani a pénzforgalmat is a cég.

Nem alhat nyugodtan a Paypal

A gyors utalás egyelőre béta verzióban érhető el, a felhasználók többségének még várni kell rá. Nagyon fejlesztgetni azonban nincs ideje a cégnek, a héten jelent meg harminc amerikai bank támogatásával a Zelle nevű, azonnali utalásra szintén képes konkurens szolgáltatás is. És akkor még az Apple iMessage-be épített pénzküldését nem is emlegettük.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?