Pánikban van-e kedves olvasó, hogy jövő szerdától nem fog esetleg hozzáférni a bankszámlájához? Reméljük nem. Ha esetleg eddig elmulasztotta az adategyeztetést, akkor is van még négy napja.

Fintech megoldásokat is bevetnek az adategyeztetésre
(fotó: Bank of America)

A bankok fintech megoldásokkal és hosszabb nyitvatartással próbálják átvészelni az utolsó napok rohamát. Emellett a Bankszövetség már kérte a kormánytól az adategyeztetési határidő kitolását három hónappal. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig arról beszélt a kormányinfón, hogy ha egymilliónál több ügyfél kerülhet bajba, akkor a bankoknak kell kezdeményezniük a halasztást.

Így néz ki egy megnyugtató üzenet a Budapest Bank nyitóoldalán

Azt, hogy erre sor kerül-e, még nem lehet tudni. Érdemes viszont végignézni, hogy az egyes pénzintézetek milyen eszközökkel éltek, élnek. Smses és emailes figyelmeztetést több bank is bevetett. Bankja válogatja, hogy azok az ügyfelek is kaptak-e értesítést, akiknek nem kellett adatot egyeztetni.

A CIB ügyfelek egyrészt postai úton vagy e-mailben is beküldhetik a megfelelő okmányok fénymásolatát. Hasonlóan járt el a Raiffeisen bank is, sőt ők még a vállalati ügyintézés egy részét is digitális csatornán tudják kezelni. A CIB bank mobilos appjában is elérhető egy okmányok feltöltése menüpont, amivel gyorsan be lehet fotózni a kért okmányokat.

Nem menni bankba jobb, mint bemenni

A K&H Bank reggel nyolc és este hét között üzemelő, videohívással működő azonosítási megoldással próbálja kezelni a problémát.

Az Erste egy hagyományosabb megoldás mellett döntött. Kiírta a honlapjára, hogy azoknak az ügyfeleinek, amelyeket nem szólított fel adategyeztetésre, nincs tennivalójuk. Az OTP szintén ezt közli az ügyfeleivel, kitérve arra, hogy az OTPdirekt internetbankban is érkezett figyelmeztetés, ha szükség van adategyeztetésre.

A fenti megoldások sajnos többnyire csak a lakossági ügyfelekre vonatkoznak. A vállalati ügyfeleknek mindenképpen személyesen kell megjelenniük a bankfiókba, hogy egy, a korábban esetleg már kitöltött valós tulajdonosi nyilatkozatnál részletesebbet töltsenek ki.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?