A pénz egyre kevésbé megfogható, ezért egyre nehezebb megtanítani a kezelését a fiatal gyerekeknek. A brit cserkészek banki segítséggel vágnak neki a feladatnak.

Skót cserkészek, akad köztük pár továbbszolgáló is (Fotó: Bill Smith CC-BY)

Számos remek vicces válasz létezik arra a kérdésre, hogy mi a különbség az amerikai cserkészek és a hadsereg között. A két kedvencem az, hogy a cserkészeknél van felnőtt felügyelet, illetve, hogy a cserkészeknek nincs tüzérségük. Az utóbbiról azért már látszik, hogy régi a vicc, amióta a katonaság a levetett holmijait a rendőrségnek adja át az USA-ban, azóta a ebbe az egyenletbe bekerülnek a rendőrök is. Bár tüzérsége talán a rendőröknek sincs. Mérget azért ne vegyünk rá.

Akad viszont egy friss fejlemény, ami miatt érdemes elővenni a cserkészeket. Igaz nem az amerikaiakat, hanem a briteket, ahonnan az egész mozgalom indult. A héten a brit szövetség bejelentette, hogy már pénzügyi ismeretek elsajátításáért is lehet érdemelni jelvényt.

A jelvényszerzéshez egy, a HSBC segítségével kidolgozott tananyagot kell elsajátítani a 6-10 éveseknek. A Cserkészszövetség azért döntött az oktatás mellett, mert a mobilos, a digitális vagy akár az érintős kártyás fizetések korában a pénz egyre kevésbé látható. Számlapénzben kellene gondolkodniuk a gyerekeknek az első perctől fogva, mert egyre kevesebb olyan dologra vágynak, amit gyűrött fontokból vagy összegyűjtögetett pennykből meg lehet vásárolni. A pénz megértésének, megtanulásának hagyományos útjai így nem járhatóak számukra.

A tananyag létrehozásában fiatalok is részt vettek, tehát várhatóan nem a fiatalok szintjétől elrugaszkodott, nehezen feldolgozható anyaggal szembesülnek majd a cserkészek. Azzal is számoltak az oktatók, hogy a gyerekek nem mindegyike lesz hat évesen jó matekból, ezért a csinálva tanulás módszerét is alkalmazzák. Később már egy tábor étkezésének költségét, a környezetbarát beszerzési forrásokat és a spórolást is meg fogják tanulni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?